Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European: Noi reguli UE privind creditele neperformante

ro2019.jpg

Image source: 
romania2019.eu

Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat poziția Consiliului cu privire la o propunere de directivă care armonizează normele privind modul în care instituțiile financiare nebancare pot cumpăra contracte de credit de la bănci. Scopul noilor norme este de a reduce stocurile existente de credite neperformante ale băncilor și de a preveni acumularea lor în viitor.

Întrucât Consiliul și-a adoptat poziția, președinția poate începe negocierile cu Parlamentul European de îndată ce acesta este pregătit să negocieze.

„Reducerea stocului existent de credite neperformante din sectorul bancar și prevenirea acumulării lor în viitor sunt esențiale pentru a garanta stabilitatea sistemului financiar al UE. Poziția adoptată ieri de Consiliu la Bucuresti crează un cadru de reglementare clar pentru achiziționarea și administrarea creditelor neperformante, ceea ce va duce la dezvoltarea unor piețe secundare eficiente. Aceasta este esențială pentru consolidarea uniunii bancare”, a declarat  Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor din România și președinte al Consiliului.

Un credit bancar este în general considerat neperformant atunci când trec mai mult de 90 de zile fără ca debitorul (o societate sau o persoană fizică) să plătească dobânda sau tranșele convenite sau atunci când devine puțin probabil că debitorul îl va rambursa.

În prezent, potențialii cumpărători de credite neperformante se confruntă cu bariere în calea achizițiilor transfrontaliere de credite din cauza diferitelor regimuri de reglementare din statele membre. Această situație a dus la o piață secundară ineficientă a creditelor neperformante, cu o cerere scăzută, o concurență slabă și prețuri mici de ofertă. Noua directivă propusă elimină obstacolele din calea transferului creditelor neperformante de la bănci către instituțiile financiare nebancare. În același timp, drepturile debitorilor vor fi protejate și garanțiile prevăzute de normele UE aplicabile privind protecția consumatorilor rămân în vigoare.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 28 martie 2019