Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cătălin Rădulescu (PSD): La referendum vor fi secții separate. E o mare deplasare, 10 metri?

PSD vrea să organizeze secții separate pe 26 mai, când ar urma să aibă loc alegerile europene și referendumul pe justiție. Deputatul Cătălin Rădulescu spune într-un interviu la RFI că nu va fi o problemă dacă oamenii se vor deplasa 10-20 de metri.

Cătălin Rădulescu: Obligatoriu că trebuie să fie secții separate. Nu poți să faci la aceeași secție, pentru că dacă este să fim corecți, sunt alegerile europarlamentare, noi ne pregătim pentru aceste alegeri europarlamentare și toate partidele s-au pregătit și se pregătesc (...). Desigur că vor fi secții separate, nu poate să fie o secție, în aceeași secție lumea să vină să voteze la europarlamentare și după aceea să primească o listă cu o întrebare. Deci vor fi secții separate, cine vrea să meargă la acest referendum, care oricum, toate instituțiile europene, așa cum știți, nu-l recomandă, toate instituțiile europene spun foarte clar că un referendum nu trebuie făcut în același moment cu niște alegeri, pentru că denaturează și sensul alegerilor.

 

Rep.: Dar PSD-ul de ce nu ține cont de recomandările instituțiilor europene, care vă spun să renunțați la modificările din justiție?

C.R.: Niciodată n-au spus instituțiile europene, au spus niște oameni.

 

Rep.: Au spus-o Comisia de la Veneția, GRECO, Comisia Europeană.

C.R.: Comisia de la Veneția și Comisia GRECO n-au spus niciodată, astea sunt minciunile Opoziției. Dacă vă uitați în declarațiile și în scrisorile trimise de cele două, niciodată n-au spus de exemplu că secția de anchetă a magistraților nu este bună sau nu trebuie făcută. Se dovedește în fiecare zi că ei au fost informați denaturat de către membri din Opoziție.

 

”Curentul patriotic, naționalist a crescut foarte tare în Parlament”

 

Rep.: Dacă faceți secții separate pe 26 mai, nu șicanați practic alegătorii?

C.R.: Păi, de ce să șicanăm alegătorii?

 

Rep.: Pentru că-i puneți să alerge de colo-colo, dacă vor fi secții separate.

C.R.: Dacă ei sunt așa de interesați ca să meargă... vă spun ceva, alegătorul român va veni pentru alegerile europarlamentare.

 

Rep.: Și pentru referendum.

C.R.: De unde știți că vor veni pentru referendum?

 

Rep.: De unde știți că nu vor veni?

C.R.: Știu, pentru că e o temă falsă. Știți cât e încrederea în justiția din România în momentul de față? 18%.

 

Rep.: Și încrederea în Parlament cât e?

C.R.: În Parlament e 40 acum. O fi mică și în Parlament, pentru că Parlamentul a fost criticat tot de oameni care și-au dorit să ducă Parlamentul României jos. Numai că iată că totuși în Parlamentul României curentul patriotic, naționalist a crescut foarte tare. Să nu aibă o surpriză foarte mare anumite foruri europene, că așa au făcut cu toate țările astea și cu Italia și cu Austria și cu Ungaria și cu Polonia și cu România.

 

”Românul este onorat că s-a născut român”

 

Rep.: Vă e teamă de acest referendum pe justiție?

C.R.: Ba deloc.

 

Rep.: Atunci de ce faceți secții separate?

C.R.: Pentru că așa trebuie făcute, secții separate, pentru că tocmai tertipul ăsta (organizarea simultană a alegerilor și a referendumului-n.r.) va crea o mare confuzie la vot. Acolo dacă vor fi două liste, oamenii nu vor știi ce se întâmplă cu listele alea. Va fi o secție în care vor merge foarte clar să vadă partidele pe care vor să le voteze, după care se deplasează la cealaltă secție, dacă vor să se deplaseze, ca să voteze acest referendum. Nu putem obliga un om, că referendumul nu-i obligatoriu.

 

Rep.: Dar oamenii nu sunt obligați să voteze și la una și la alta, chiar dacă există o singură secție pentru amândouă.

C.R.: Foarte bine, nu vor vota. Cine va vrea să voteze acest referendum va merge și va avea această dorință ca să se deplaseze 10-20 de metri, pentru că aceste secții vor fi în cadrul aceleiași instituții. Adică hai să vorbim foarte clar, într-o grădiniță sunt două secții, în partea stângă este pentru asta, în partea dreaptă... credeți că e o mare deplasare, 10-20 de metri?

 

Rep.: Și dacă erau în aceeași încăpere ce se întâmpla?

C.R.: Dar de ce puneți problema așa? Dacă s-ar putea, hai să provocăm și confuzie, hai să punem niște întrebări care să confuzeze toată lumea.

 

Rep.: Vorbiți de confuzii, asta înseamnă că plecați de la premisa că alegătorii nu sunt foarte inteligenți? Ei știu să facă totuși diferența.

C.R.: În primul rând, românul este onorat că s-a născut român. Românul este român. Românul este un om inteligent prin natura lui.

 

Rep.: Dacă românul este inteligent prin natura lui, înseamnă că știe să facă o alegere în cunoștință de cauză și dacă merge și la un scrutin europarlamentar și la un referendum, știe ce se întâmplă acolo și poate să aleagă.

C.R.: Dar să știți că românii... noi ne-am consultat și toată lumea cere ca să fie două secții separate, pentru că ei vor să meargă să voteze la europarlamentare, după care dacă vor în altă secție, se deplasează, dacă nu vor, nu se deplasează (...). Referendumul este consultativ, n-are nici un fel de efect, pentru că referendumul ăsta, fără după aceea să aibă modificarea Constituției nu are nici un fel de efect, el nu poate să oblige nimic, pentru că Constituția spune foarte clar ceea ce e în Constituție. Ar trebui ca după acest referendum să fie modificată Constituția în Parlament. Păi, cum modifică ei cu majoritatea noastră?

 

Rep.: Păi, modificați dvs., ținând cont de voința poporului.

C.R.: Noi nu modificăm absolut nimic, până nu terminăm cu această luptă împotriva acestei hidre care a nenorocit țara și care a nenorocit oameni și a băgat oameni în pușcărie nevinovați, nu ne vom abate de la acest demers, până când nu vom face dreptate până la capăt ceea ce am promis oamenilor.

 
Cătălin Rădulescu, despre referendumul din 26 mai