Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: După 30 de zile de la alegeri, negocierile privind viitoarea coaliție de guvernare, în impas

poza_parlament_3.jpg

Sursa imaginii: 
parlament.md

Liderii partidelor care au acces în Parlamentul de la Chișinău nu au ajuns deocamdată la un consens privind formarea viitoarei coaliții de guvernare. Deși democrații și socialiștii au lansat invitații liderilor Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năsate au refuzat să se așeze la masa de negocieri cu PSRM și PDM. În încercarea de a găsi o soluție la deblocarea situației, Igor Dodon i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la discuții, pe 2 aprilie, la ora 12.00.

Președintele moldovean, Igor Dodon spune că săptămâna viitoare, îi așteaptă la Reședința de Stat pe liderii grupurilor parlamentare - Zinaida Greceanîi, Vlad Plahotniuc, Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și pe alți reprezentanți ai formațiunilor ”pentru un dialog comun, care să ne apropie de o decizie politică multașteptată de toți cetățenii Republicii Moldova”.

Dodon: ”Sperăm să avem degrabă o claritate. Mai mult nu se poate de tolerat acest blocaj”

”Alte concluzii, mai aprofundate, le voi prezenta cu alt prilej, iar după întrunirea de pe 2 aprilie voi anunța următoarele mele acțiuni, ca Președinte al Republicii Moldova, pentru deblocarea definitivă a situației politice din țară”. ”Cred că în prima jumătate a lunii aprilie se va face o claritate în acest sens, fiindcă mai mult nu se poate de așteptat și de tolerat acest blocaj. Și mizez mult pe maturitatea politică a liderilor parlamentari, mizez pe responsabilitatea lor față de propriii alegători, cărora le-au făcut atâtea promisiuni în alegeri”, declară șeful statului.

Dodon a avut acum două zile o întrevedere cu liderii grupurilor parlamentare, după care a declarat că ”prima lună după alegerile din 24 februarie a fost marcată de un blocaj politic sever, de lipsă de negocieri și chiar de lipsă de dialog între partide, iar acest blocaj se datorează în mare măsură neîncrederii reciproce care s-a înrădăcinat între formațiunile politice, în special, între fostele partide de opoziție și fosta guvernare”.

Plahotniuc: ”Nu PDM, dar alte forţe politice, responsabile pentru eventuale alegeri anticipate. Democraţii sunt flexibili şi vor să fie găsite soluţii”

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc declară că formațiunea sa are o abordare constructivă şi doreşte crearea unei guvernări stabile şi responsabile. Partidul Democrat este deschis dialogului cu toate formaţiunile, cu toate partidele care vor să evite criza politică. PDM are intenţia de a forma cât mai curând posibil o majoritate parlamentară ca să stabilizăm situaţia din ţară, să oprim incertitudinea şi să ne ocupăm cu rezolvarea problemelor oamenilor”, a afirmat liderul democraţilor.

Plahotniuc a ținut să precizeze că nu PDM, dar alte forţe politice, vor fi responsabile pentru eventuale alegeri anticipate, menționând că democraţii sunt flexibili şi vor cu adevărat să fie găsite soluţii”. ”Înainte de orice numiri sau alegeri în funcţii parlamentare sau guvernamentale, este nevoie de crearea unei majorităţi parlamentare, bazată pe principii şi obiective clare”, a mai punctat Vlad Plahotniuc.

ACUM, propuneri: Maia Sandu, premier, Andrei Năstase, președinte al Parlamentului

Între timp, liderii Blocului ACUM DA PAS au anunțat mai multe acțiuni concrete pentru scoaterea din impas a R.Moldova și anume alegerea lui Andrei Năstase în funcția de Președinte al Parlamentului, adoptarea pachetului de legi privind dezoligarhizarea țării și asumarea guvernării Republici Moldova prin învestirea Guvernului condus de Maia Sandu.

Blocul ACUM DA PAS se va diviza în Parlament. Partidul Acțiune și Solidariatate, condus de Maia Sandu va avea 14 deputați, iar Partidul Platformă Demnitate și Adevăr – 12 deputați.

Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat că cele două formațiuni își asumă responsabilitate guvernării, pentru a oferi Republicii Moldova o șansă de a intra pe calea normalității.

Totodată, PAS și PPDA au anunțat participarea împreună la alegerile locale generale din 2019 în cadrul blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”.

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a declarat că formațiunea sa are o abordare constructivă şi doreşte crearea unei guvernări stabile şi responsabile. Partidul Democrat este deschis dialogului cu toate formaţiunile, cu toate partidele care vor să evite criza politică. PDM are intenţia de a forma cât mai curând posibil o majoritate parlamentară ca să stabilizăm situaţia din ţară, să oprim incertitudinea şi să ne ocupăm cu rezolvarea problemelor oamenilor”, a afirmat liderul democraţilor.

Plahotniuc a ținut să precizeze că nu PDM, dar alte forţe politice, vor fi responsabile pentru eventuale alegeri anticipate, menționând că democraţii sunt flexibili şi vor cu adevărat să fie găsite soluţii”. ”Înainte de orice numiri sau alegeri în funcţii parlamentare sau guvernamentale, este nevoie de crearea unei majorităţi parlamentare, bazată pe principii şi obiective clare”, a mai punctat Vlad Plahotniuc.

În condițiile în care liderii Blocului ACUM refuză să negocieze cu democrații și socialiștii, experții de la Chișinău vorbesc tot mai mult de o alianță PD - PSRM, dar și candidații independenți, iar Blocul ACUM în opoziție. Totodată, scenariul alegerilor anticipate trebuie luat în calcul dacă nu se ajunge la un consens, cred politologii moldoveni.

În viitorul Parlament, Partidul Socialiștilor va avea cele mai multe mandate, 35 la număr, urmat de Partidul Democrat cu 30 de mandate. Blocul electoral ACUM DA PAS obține 26 de mandate, Partidul Șor 7 mandate, iar 3 deputați vor fi independenți. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre situația politică din R.Moldova