Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viceprimarul Bădulescu vrea bust pentru mareșalul Antonescu. Institutul Elie Wiesel reacționează dur

thmb_memoria.jpg

Sursa imaginii: 
www.inshr-ew.ro

Reacție dură a Institutului Elie Wiesel, după ce viceprimarul Capitalei a anunțat că ar vrea ca în oraș să fie ridicat un bust al mareșalului Ion Antonescu. Viceprimarul Aurelian Bădulescu a declarat, pentru Newsweek România, că vrea să facă această propunere săptămâna viitoare, chiar dacă cei din Comisia Wiesel au stabilit că Antonescu este responsabil pentru Holocaustul românesc. 

 

Există o lege care pedepsește astfel de derapaje și ea trebuie aplicată, transmite Alexandru Florian, director executiv al Elie Wiesel:

Am primit cu stupoare și nu mi-a venit să cred. Este o persoană într-o poziție publică și vorbește, vreau să cred, fără să se gândească. Nicun om cu capul pe umeri nu poate să emită în public asemenea afirmații. Avem ordonanța de urgență 31/2002 care este foarte clară în ceea ce privește pedepsele pe care le poate primi o persoană care dorește să facă cultul unui criminal de război pe spațiul public. (…)  Sunt sondaje în România privind percepția imaginii lui Ion Antonescu și sunt procente cu două cifre care încă îl consider erou național (…) Opiniile oamenilor sunt în funcție de gradul de informare, de cultură și de cum cunosc istoria. 

 

Ascultă AICI interviul integral: