Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În România, cetățenii sunt mai pro-europeni decât liderii politici

Steagul Uniunii Europene

Jumătate  dintre români au o imagine pozitivă asupra Uniunii Europene, 33% o imagine neutră și 15% o imagine foarte negativă. Românii sunt, așadar, pro-europeni, în timp ce elitele politice promovează o retorică din ce în ce mai naționalistă și anti-UE, scrie revista The Conversation.

Jumătate  dintre români au o imagine pozitivă asupra Uniunii Europene, 33% o imagine neutră și 15% o imagine foarte negativă. Românii sunt, așadar, pro-europeni, în timp ce elitele politice promovează o retorică din ce în ce mai naționalistă și anti-UE.

A existat o perioadă în care și cetățenii, și elitele se numărau printre cele mai favorabile proiectului de integrare europeană. Sprijinul pentru Europa era atât de ridicat încât adesea era privit cu ironie în vechile state membre care se confruntau  cu diverse forme de rezistență față de Europa. În timp ce în Occident era deplânsă o evoluție către un proiect politic "pentru popoare, dar fără popoare", pentru est-europeni, Europa însemna o sursă de speranță pentru un viitor mai bun din punct de vedere economic, politic și social.

Din 2007, când țara lor a aderat la UE, românii au rămas pro-europeni. Încrederea lor în Uniune rămâne mai mare decât în ​​instituțiile lor naționale. 

Pentru un guvern care, de la venirea la putere în 2017, își propune să schimbe legile justiției, în vederea dezincriminării unor acte de corupție și pentru spălarea cazierului judiciar al liderului său Liviu Dragnea, Comisia Europeană a devenit deranjantă. 

Bazându-se pe legitimitatea democratică, autoritățile denunță intruziunea UE în domenii care sunt, de fapt, în centrul suveranității naționale. Guvernul încearcă să adopte legi care împiedică lupta împotriva corupției și îi subordonează pe   judecători puterii politice. Și toate acestea, în pofida  opiniilor negative ale unor instituții precum Comisia de la Veneția sau a altor organizații.

În timp ce elitele politice dominante ale României contribuie la răspândirea retoricii naționaliste și anti-europene, societatea - deși expusă mass-mediilor apropiate  puterii - prezintă atitudini mult mai nuanțate. Europa este imperfectă. Dar viitorul țării nu este imaginat în afara UE.

În ciuda unui context politic toxic și a unui discurs politic naționalist și anti-UE în creștere, românii rămân , cu 65%, cei mai optimiști cu privire la viitorul UE.