Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: România și referendumurile ei

vot_1.jpg

Image source: 
pxhere.com

De-a lungul istoriei României, autoritățile au cerut opinia populației în repetate rânduri, fie că a fost vorba despre proceduri constituționale sau consultarea populației pe alte teme de interes public. Până acum, în România, au avut loc 14 referendumuri, dintre care primul consemnat a fost organizat la propunerea lui Alexandru Ioan Cuza, în 1864. Vă invităm să aflați mai multe despre referendumurile României din Pagina de istorie de azi.

Primul referendum românesc a avut loc între 10 și 14 mai 1864 și a privit aprobarea Statutului Dezvoltător al Convenției de la Paris, la propunerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Al doilea plebiscit din România a avut loc între zilele de 2 și 8 aprilie 1866. În urma lui, Principele Carol de Hohenzolern a fost ales domnitor al Principatelor Române.

A urmat plebiscitul din 24 februarie 1938, prin care a fost aprobată Constituția României, numită și 'Constituția Caroliană', adoptată la inițiativa Regelui Carol al II-lea. Astfel, a fost abrogată Constituția din 1923 și s-a instaurat 'dictatura regală'. Conform cifrelor oficiale, doar 0,13 % din participanții la plebiscit s-au opus proiectului regal.

Următoarele două plebiscite au avut ca temă politica dusă de generalul Ion Antonescu. Primul s-a desfășurat între 2 și 5 martie 1941. Cel de-al doilea plebiscit referitor la politica dusă de mareșalul Antonescu a avut loc între 9 și 16 noiembrie 1941.

Patruzeci și cinci de ani mai târziu, s-a desfășurat al șaselea referendum din istoria României, organizat de conducerea comunistă a României, la 23 noiembrie 1986. Cu acea ocazie, s-a hotărât reducerea cu 5 la sută a armamentelor, efectivelor și cheltuielilor militare de către Republica Socialistă România.

A urmat, în anul 1989, un referendum organizat de președintele României de atunci, Nicolae Ceaușescu, prin care s-a introdus în Constituția României o clauză care interzicea pe viitor luarea de împrumuturi externe.

Primul referendum postedecembrist din România a fost organizat la data de 8 decembrie 1991. El a adus aprobarea unei noi Constituții a României.

Un referendum național a avut loc în zilele de 18 și 19 octombrie 2003 și a însemnat aprobarea unor revizuiri ale Constituției.

În 19 mai 2007, românii cu drept de vot au fost întrebați dacă sunt de acord sau nu cu demiterea lui Traian Băsescu, președintele suspendat al țării.

Următorul referendum a avut loc la 25 octombrie 2007, cu privire la votul uninominal, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.

Pe 22 noiembrie 2009, a fost organizat al cincilea referendum național de după 1989, pentru trecerea de la parlamentul bicameral la un parlament unicameral . Acest referendum s-a ținut concomitent cu alegerile legislative.

În 29 iulie 2012 a avut loc un nou referendum cu privire la demiterea președintelui Traian Băsescu. Cel mai recent referendum a fost cel pentru familie, din octombrie 2018.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 29 martie 2019