Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul Brexit respins de Camera Comunelor, ce urmează acum?

pro_brexit.jpg

Demonstrație pro-Brexit la parlament
Demonstranții pro-Brexit nu mai doresc nicio amânare a ieșirii din UE
Image source: 
Petru Clej

Camera Comunelor a respins pentru a treia oară acordul negociat de guvernul britanic cu Uniunea Europeană. Data ieșirii din UE devine acum 12 aprilie, dar o amânare mai lungă devine posibilă.

Votul, 286 - 344, a fost mai strâns decât la precedentele încercări, 432 - 202 și 391 - 242, dar insuficient de strâns ca acest acord să mai poată fi resuscitat, el fiind considerat definitiv mort din punct de vedere politic. 

Înfrângerea a fost determinată de votul negativ al celor 10 deputați ai Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord (DUP) și a unui grup de 34 de deputați pro-Brexit ai Paritdului Conservator condus de prim ministrul Theresa May, care s-au alăturat opoziției.

După vot premierul May și-a exprimat regretul și a promis găsirea unei căi alternative, care în mod aproape cert ar presupune organizarea de alegeri pentru Parlamentul European pe 23 mai. 

Pe cale de consecință, acest lucru ar implica solicitarea către liderii UE a unei amânări mai lungi a Brexit și o regândire totală a strategiei, ceea ce ar însemna chiar reluarea negocierilor de la zero pentru un nou acord.  

Liderul opoziției Laburiste, Jeremy Corbyn, a cerut demisia imediată a premierului May, dar acum incertitudinea plutește, căci ea promisese demisia din funcția de lider al Partidului Conservator în cazul aprobării acordului Brexit în votul de vineri. 

Nu este clar nici dacă actualul guvern și parlament mai au legitimitatea necesară continuării procesului Brexit și dacă nu este necesară organizarea unor alegeri anticipate pentru parlamentul Regatului Unit, cerute de altfel și de Corbyn, în timp ce deputații Conservatori pro-Brexit dur îi cer și ei demisia premierului May. 

Sătpămâna viitoare deputații din Camera Comunelor vor încerca să găsească prin vot o soluție alternativă, dar ei au respins deja miercuri toate variantele propuse, în număr de opt, inclusiv ieșirea din UE fără acord negociat și cu numai 12 zile până la summitul extraordinar al UE unde se va decide soarta Brexit, găsirea unei soluții viabile pare din ce în ce mai improbabilă. 

Orice s-ar întâmpla însă, drepturile cetățenilor UE din UK, inclusiv ale celor din România, sunt garantate. La ora actuală este necesară înregistrarea printr-o schemă guvernamentală până la data de 31 decembrie 2020.