Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum este să strângi semnături ”pe cinstite” pentru un independent

semnaturi.jpg

Gregoriana Tudoran
Image source: 
Facebook | Gregoriana Tudoran

Candidata independentă Gregoriana Tudoran spune că a depus o muncă titanică pentru a strânge ”o tonă de hârtie” care nu folosește nimănui și la nimic. Susținătorii ei povestesc aventura colectării de semnături. 

Primul candidat independent din Iași la alegerile europarlamentare din 26 mai și-a depus candidatura la Biroul Electoral Central. Este Gregoriana Tudoran, membră  a asociației civice ”Împreună pentru A8”, care militează de mai bine de doi ani pentru construcția autostrăzii Iași-Tîrgu Mureș. 

Activiștii au reușit să strângă 115.500 de semnături ( erau necesare 100.000) și spun că au contat foarte mult românii din Diaspora. Gregoriana Tudoran este o ieșeancă de 42 de ani, care lucrează de aproape 10 ani la Bruxelles.

 Candidaturia a venit din revolta activiștilor de la ”Împreună pentru A8”, asociație care luptă pentru realizarea autostrăzii Iași-Târgu Mureș, alături de ”Moldova vrea Autostradă” și ”ProInfrastuctura”  

La început părea o misiune imposibilă. 

De ce a spus ”Da” Gregoriana Tudoran? Pentru că, spune ea,  vrea să schimbe  Moldova și România. Și pentru că are experiență europeană.

 “Propunerea a fost o surpriză. Nu mă așteptam ca și colegii mei să gândească atât de pragmatic și vizionar.Și am acceptat pentru că mi-am dat seama că aceasta este singura cale de a vedea împlinite proiectele Iașului, ale Moldovei, ale României , până în 2021 ”, a explicat Gregoriana Tudoran.

Ea și-a lăsat jobul de la Bruxelles și a revenit la Iași. Fără un aparat de partid în spate, era o necunoscută în Iași. ”Pușculița” campaniei: proprile economii și cele ale activiștilor. Cătălin Urtoi, Împreună pentru A8 rezumă simplu:

Foarte greu a fost. Timpul a fost foarte scurt iar oamenii nu mai au încredere în politicieni. Deși noi venim dintr-o zonă total diferită, zona civică, deşi suținem un independent, a fost foarte greu să convingem”.

Colegul lui Cătălin Urtoi, Ionel Apostol explică reticențele oamenilor:

A fost o muncă ieșită din comun. Cu sprijinul fiecăruia dintre noi, cu încă 50 în jurul lui, numai așa poți să aduni semnături la alegerile eurioparlamentare. A fost o muncă titanică. Noi, la ”Împreună pentru A8” suntem în jur de 70 de oameni. Fiecare dintre noi are conexiuni lui și atunci trebuie să înmulțim cu zece."

Fără sediu, au mers pe stradă. Gregoriana Tudoran a oftat adânc:

 “A fost o periodă foarte intensă. Cu eforturi absurd de mari făcute pentru a strânge o cantitate de hârtii. O tonă de hârtii care nu servește nimănui. Suntem prea preocupaţi de formalism și nu de lucruri efective. Mă refer aici la întâlnirile cu cetățenii interesați. Bun, dialoguri am avut dar gândiți-vă că zilnic am avut întâlniri cu cel puțin 200 de oameni. Am avut perioade în care m-am întâlnit zilnic cu câte 300 de persoane. Din toate mediile. Și la asta, adăugăm telefoanele și întâlnirile online “. 

Gregoriana Tudoran spune că sunt țări în care candidatul la alegerile europarlamentare plătește o cauțiune echivalentă cu 5.000 de lei sau un salariu, pentru a descuraja eventualele glume. În alte țări se solicită trei mii de semnături. 

Reacțiile oamenilor au fost diverse, spune Cătălin Urtoi:

În prima fază a fost dezinrteres, apoi uimire și apoi … hai să încerce! Ne-au dat o șansă, ca să zic așa. Așa am simțit evoluția în piețele orașului și nu numai”.

Gregoriana Tudoran spune că a constatat, pe parcursul a cel puțin trei săptămâni că oamenii par să fugă de partide : 

Cei tineri ne opreau pe stradă și ne cereau listele ca să semneze. Știau tot. “

Cătălin Urtoi spune că românii din Diaspora s-au mobilizat foarte rapid. Mulți dintre ei o cunoșteau pe Gregoriana Tudoran:

Am avut un procent foarte mare din Diaspora. Românii din Spania, Portugalia, Anglia, Olanda, Franța. Toată Diaspora! Apoi,  Moldova și asociațiile care luptă pentru Autiostradă. Iașul, Bucovina București, Timișoara și din Târgu Mureș”.

De ce românii din străinătate sunt mai activi?

Ei înțeleg utilitatea proiectelor noastre. Ei trăiesc într-o normalitate afară. Știu ce înseamnă să fii un profesionist în afară. Iar românii din Diaspora simt pe pielea lor ce înseamnă lipsa unei infrastructuri rutiere, medicale, educaționale. Am și avem idei și proiecte pentru diminuarea migrației. De exemplu, din Italia am primit 20.000 de semnături “, spune Gregoriana Tudoran

”Nu este o alegere, este o obligație”

Am făcut-o gratis. Iar familia ne susține. Nu este o alegere este obligație. Să schimbăm ceva. Dacă nu reușim să schimbăm nimic e zadarnic.Din păcate suntem departe de o Românie pe care o visăm”, spune Ionel Apostol.

Au închiriat un microbuz, cu care au mers prin toată Moldova, au fost în piețe, pe stradă. Sediu de campanie nu au avut. Au stat prin restaurantele unor susținători, prin birouri puse la dispoziție de oamenii care spun că nu mai au încredere în clasa politică. 

Au și răcit, rând pe rând. Dar au luat-o de la capăt. Gregoriana Tudoran așteaptă validarea candidaturii. Urmează campania electorală.Dar candidata care a promis că va lupta pentru proiectele Moldovei rămâne încrezătoare. La fel și susținătorii ei din Diaspora.