Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina își alege președintele: Un actor și "prințesa gazului", printre favoriți

ucraina_foto.jpg

Image source: 
rfi.fr REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ucrainenii au început în această dimineață să voteze la alegerile prezidențiale. Un actor de comedie este favorit în fața actualului șef al statului, Petro Poroșenko. 

Se confruntă în primul tur nu mai puțin de 39 de candidați. Favorit în sondaje este însă Vladimir Zelenski, un actor de 41 de ani, care joacă rolul unui președinte într-o producție TV. Printre ceilalţi candidaţi sunt actualul şef de stat, Petro Poroşenko, şi  Iulia Timoşenko, fost premier. 

Actualul președinte Poroșenko este criticat de o parte a electoratului, pentru că nu a reușit să ducă la îndeplinire promisiunile pe care le-a făcut când a venit la putere. Nu a pus capăt rapid conflictului armat din est, nu și-a vândut afacerile, așa cum promisese și, peste toate, nu a scuturat Ucraina de corupția endemică. 

Fostul premier Iulia Timoşenko, acuzată deseori de populism și poreclită "prinţesa gazului" pentru trecutul său în domeniu, promite tocmai reducerea facturilor la energie. 

Scrutinul este monitorizat de peste 2.300 de observatori internaționali. În cel mai recent sondaj, Zelenski conduce cu 20.9%. Președintele în exercițiu Petro Poroșenko este creditat cu1 3.7% , iar liderul opoziției, fostul premier Iulia Timoșenko, cu 9.7%.

Din cei 39 de candidați înscriși (număr record; buletinul de vot are peste 80 de cm) doar patru sunt pro-ruși declarați. Iouri Boïko este cel mai cunoscut dintre ei și se situează în sondaje undeva la 10%.