Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exit poll alegeri Ucraina - Zelensky și Poroșenko, în turul doi

ukraine_wikimedia.jpg

Doar 12% dintre adulții ucraineni au încredere că alegerile sunt corecte
Doar 12% dintre adulții ucraineni au încredere că alegerile sunt corecte
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Primele rezultate ale alegerilor pentru un președinte în Ucraina arată că va fi un tur doi între Volodymyr Zelensky, care a obținut 30,4% din voturi, și Petro Poroșenko (actual președinte), cu 17,8%.

În Ucraina, secțiile de vot au fost deschise la ora 5.00 GMT pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, extrem de imprevizibile, cu un actor fără experiență politică în fruntea sondajelor într-o țară care se confruntă cu un război.

Volodymyr Zelensky, în vârstă de 41 de ani, și a cărui singură experiență de guvernare se rezumă la a interpreta rolul unui profesor de istorie devenit subit președinte într-un serial de televiziune, îi devansa de departe pe rivalii săi cu peste 25% din intențiile de vot, potrivit ultimelor sondaje publicate în această săptămână.

Mai multe sondaje de opinie arătau că actualul președinte, Petro Poroșenko, se află pe locul secund, un rezultat care ar duce la un duel între cei doi în al doilea tur. Fostul premier Yulia Timoshenko a candidat, de asemenea.

Doar 9% dintre ucraineni au încredere în guvern, cel mai scăzut procentaj din lume, conform unui sondaj Gallup publicat în martie. Media mondială a fost de 56% în 2018. Doar 12% dintre adulții ucraineni au încredere că alegerile sunt corecte, iar 91% consideră că este răspândită corupția în guvern.

Poroșenko a fost ales în 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, eveniment care a declanșat o revoltă armată a unor separatiști pro-Rusia în estul Ucrainei care a dus la moartea a 13.000 de persoane și care continuă și în prezent. Guvernele vestice au susținut Ucraina în acest conflict iar mai mulți oficiali și investitori străini sunt îngrijorați de imprevizibilitatea adusă de Zelensky. Poroșenko a vizitat des zona de conflict și a fost lăudat pentru că a gestionat conflictul și a luat o atitudine dură față de Rusia. Însă mulți votanți sunt nemulțumiți pentru că el nu a reușit să gestioneze corupția și sărăcia. O creștere a prețului gazelor a cauzat o nemulțumire răspândită printre consumatori.

Zelensky a promis că dacă va fi ales va aduce reforme anti-corupție și va revitaliza discuțiile de pace privind soarta estului Ucrainei.