Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Noua legislație pentru protecția consumatorilor

supermarket.jpg

Image source: 
pixabay.com

Uniunea Europeană își modernizează legislația în materie de protecție a consumatorilor. Ambasadorii statelor membre reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Consiliului au aprobat la sfârșitul săptămânii trecute, un acord obținut de președinția română și Parlamentul European cu privire la un proiect de directivă de modificare a patru directive existente ale UE care protejează interesele consumatorilor.

Textul asupra căruia s-a convenit prevede:

-simplificarea unor criterii utilizate pentru a determina nivelul sancțiunilor pentru încălcările legislației UE în materie de protecție a consumatorilor;

-dreptul la măsuri reparatorii individuale pentru consumatori atunci când aceștia sunt afectați de practicile comerciale neloiale, cum ar fi marketingul agresiv.

-sporirea transparenței tranzacțiilor online, în special în ceea ce privește utilizarea recenziilor online, personalizarea prețurilor pe baza unor algoritmi sau clasificările mai bune datorate „includerilor plătite”;

- informații clare pentru consumatori în cazul unei reduceri a prețurilor;

De asemenea, noua legislație prevede  protecția consumatorilor în ceea ce privește serviciile digitale „gratuite”, și anume serviciile digitale pentru care consumatorii nu plătesc, dar furnizează date cu caracter personal, cum ar fi: stocarea în cloud, conturile de pe platformele de comunicare socială și cele de poștă electronica.

 

În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ministerul Energiei organizează mâine, la București, reuniunea informală a miniștrilor energiei.

Evenimentul reunește la Palatul Parlamentului miniștrii energiei din statele membre ale Uniunii Europene și va fi prezidat de ministrul român al energiei, Anton Anton. La reuniune participă comisarul european pentru Energie și Schimbări Climatice, Miguel Arias Cañete. Reuniunea informală va aborda într-o primă sesiune de lucru prioritățile viitorului sistem energetic din UE, în perspectiva asigurării tranziției energetice post-2020. De asemenea, pe 2 aprilie 2019 se desfășoară prima reuniune ministerială în domeniul energiei dintre statele membre UE și statele din Parteneriatul Estic, în perspectiva consolidării cooperării  energetice regionale.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 1 aprilie 2019