Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Pop: PSD nu va boicota referendumul. Mare atenție cum va chema Iohannis lumea la vot

Senatorul social-democrat Liviu Pop spune la RFI că societatea nu s-a iritat foarte mult după declarațiile inițiale ale unor membri PSD, potrivit cărora vor fi secții separate la referendumul pe justiție din 26 mai.

Liviu Pop declară în contextul referendumului pe justiție că președintele Klaus Iohannis se află în campanie electorală: ”Dânsul a vrut neapărat să intre în campanie electorală anul trecut, disperat să prindă al doilea mandat. Fapt pentru care deși Parlamentul României a dat undă verde, dacă vreți, președintelui, de aproximativ doi ani de zile se putea organiza acest referendum, domnia sa a considerat că trebuie organizat odată cu alegerile europarlamentare și în același timp să își continue campania electorală cu acte în regulă, dacă pot spune, pentru că în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare domnia sa ne va vorbi despre referendum, dar nu e nici o problemă. Mare atenție cum va chema lumea la vot, să nu greșească atunci când cheamă lumea la vot”.

Senatorul precizează că PSD așteaptă ”cu deosebit interes” întrebarea de la referendumul pe justiție: ”Nu ignorăm deloc referendumul și așteptăm cu deosebit interes întrebarea de la acest referendum. De doi ani de zile gândește președintele statului la o întrebare, înseamnă că e o treabă serioasă”.

 

Boicot la referendumul pe justiție?

 

Întrebat dacă PSD îi va îndemna pe alegători să boicoteze referendumul, Liviu Pop a răspuns: ”Doamne ferește! PSD-ul nu a boicotat niciodată. Mai mult, dacă ne aducem aminte, atunci când am chemat oamenii la vot, la referendumul pentru suspendarea președintelui Băsescu, chiar dacă am făcut-o sub tutela USL-ului și erau foarte mulți implicați, singurul care a fost condamnat pentru că a chemat oamenii la vot a fost Liviu Dragnea”.

Atenționat că PSD-ul a iritat societatea prin declarațiile inițiale că vor fi secții separate la referendum, senatorul a replicat: ”Nu cred că s-a iritat foarte mult societatea. Poate s-a iritat societatea în 2009, pentru că atunci Guvernul Boc-Băsescu a emis o OUG, dacă nu mă înșeală memoria, cu o lună și jumătate înainte de referendumul de atunci (...). Ordonanța respectivă este în vigoare, fapt pentru care sunt aceleași secții în care în data de 26 mai cei care vor veni la vot pot să voteze și pentru referendum și pentru europarlamentare”.

 
Liviu Pop, despre referendumul pe justiție