Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liviu Pop, despre anchetarea lui Kovesi: Am încredere în procurori, sunt oameni excepționali

Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european

Procurorii care o anchetează acum pe Laura Codruța Kovesi folosesc aceleași proceduri de lucru utilizate de fosta șefă a DNA acum un an sau doi, este o chestiune de întoarcere cu 180 de grade a imaginii. Declarația a fost făcută la RFI de senatorul PSD Liviu Pop, care spune că nu-i este teamă că Laura Codruța Kovesi ar putea deveni procuror-șef european.

Reporter: Vă e teamă că Laura Codruța Kovesi ar putea deveni procuror-șef european?

Liviu Pop: Mie îmi e teamă numai de Dumnezeu, în rest nu îmi e teamă de nimic. Ceea ce trebuie să înțeleagă toată lumea e faptul că doamna Kovesi sau cine va ajunge procuror-șef european va ajunge pe o negociere politică.

 

Rep.: La care participă și PSD-ul, știați din timp că asta este procedura.

L.P.: Eu nu sunt un fan al doamnei Kovesi, din ce am văzut și am lecturat în mass-media europeană, dânsa a spus că este un candidat politic, ceilalți doi candidați nu au spus că sunt candidați politici.

 

Rep.: Kovesi a spus că nu reprezintă România.

L.P.: A spus că este un candidat politic. OK! Lăsând la o parte una sau alta, e o negociere politică, e o discuție politică, cu siguranță vom avea un răspuns în termenii stabiliți de lege la această discuție politică.

 

Rep.: Cine își asumă costurile de imagine ale României în acest scandal, despre care scrie toată presa internațională?

L.P.: Dânsa este nevinovată, până nu va exista o sentință definitivă, e la fel de vinovată ca și domnul Iohannis. Imaginea aceasta trebuie să o deconteze chiar doamna în cauză, pentru că procurorii care au procedat la ceea ce dânsa acum condamnă cu declarații politice sunt procedurile pe care domnia sa le-a lăsat în interiorul instituției. Sunt proceduri de lucru în baza legilor în care și dânsa acum doi ani de zile, un an de zile, făcea același lucru. E o chestiune de întoarcere cu 180 de grade, dacă vreți, a imaginii.

 

Rep.: Doar că atunci nu exista secția specială de anchetare a magistraților, foarte criticată de Bruxelles, asta e diferența.

L.P.: Eu am încredere deplină în procurorii din România, sunt oameni excepționali.

 

Rep.: Mai puțin cei care îi anchetează pe membrii PSD, probabil...

L.P.: Există și uscături. Sunt unii care din păcate nu au ce căuta acolo, cum de altfel sunt și medici care nu au ce căuta în sistemul medical și profesori. Deci ca peste tot, există și oameni care nu au ce să caute în acea instituție, dar procedurile și legile sunt aceleași. Eu am încredere că procurorii din România cum au lucrat acum un an, doi, trei, patru, cinci, la fel lucrează și astăzi, indiferent cine se află de partea cealaltă sau indiferent cine este cel anchetat.

 
Liviu Pop, despre anchetarea lui Kovesi