Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Iohannis: Am decis o nouă consultare a Parlamentului, pentru un referendum mai cuprinzător

Nu pot să accept să existe amnistie și grațiere pentru corupți, afirmă președintele Klaus Iohannis, într-o nouă ieșire publică dură la adresa coaliției PSD-ALDE. În declarația de presă de luni, Iohannis a criticat din nou ordonanțele de urgență date fără consultări prealabile și a anunțat, în context, că va consulta legislativul, pentru a extinde domeniile la care se referă referendumul. 

Această imensă problemă sunt ordonanțele de urgență, date într-un mod netransparent, fără consultări și fără a exista o claritate PSD guvernează prin OUG în zona justiției, a politicii penale a statului român, iar acest lucru nu se poate tolera mai departe Este obligatorie reglementarea folosirii acestor OUG. Pentru toate aceste motive ne dăm seama că acea consultare inițială, a Parlamentului, pe care am făcut-o a vizat doar o parte din marile probleme Am decis să facă o nouă consultare a Parlamentului pentru lărgirea ariei de curprindere a referendumului, pentru a-l face mai eficient și mai puternic Avertizeze Guvernul să nu emită OUG în justiție, politică penală până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaște voința suverană a poporului  - a transmis Klaus Iohannis. 

Șeful statului susține că ar fi nevoie de introducerea unor noi posibilități de contestare a ordonanțelor de urgență la Curtea Constituțională. Acum doar  Avocatul Poporului are această atribuție.