Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Profesor la RFI: Din punct de vedere politic, Erdogan nu pierde foarte mult după alegerile locale

erdogan.jpg

In Turcia au fost alegeri locale iar candidatii opozitiei conduc in cursa pentru cele mai mari trei orase, intre care si capitala- Ankara, Istanbul si Izmir
In Turcia au fost alegeri locale iar candidatii opozitiei conduc in cursa pentru cele mai mari trei orase, intre care si capitala- Ankara, Istanbul si Izmir

Rezultatele parţiale ale alegerilor municipale desfăşurate duminică în Turcia îl clasează în frunte, la Istanbul, pe candidatul opoziţiei, a anunţat luni preşedintele Înaltului Comitet Electoral (YSK) al Turciei, Sadi Guven, după ce cei doi candidaţi în cursa pentru primăria oraşului şi-au revendicat succesiv victoria, informează AFP, preluat de Agerpres. Astfel, scrie G4media.ro, candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, a obţinut 4.159.650 de voturi contra 4.131.761 acordate pentru fostul premier Binali Yildirim, candidatul majorităţii, a declarat oficialul, care a adăugat  că sunt în curs de examinare recursuri pentru puţin peste 80 de de voturi.

Dacă vor fi confirmate, aceste rezultate vor fi devastatoare pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a făcut uz de toată influenţa sa, organizând un plebiscit asupra persoanei sale în plină furtună economică.

Duminică seara, rezultatele pentru Istanbul erau actualizate ‘cu picătura’ de agenţia de presă Anadolu, care a încetat brusc să le mai actualizeze.

Iniţial, Binali Yildirim şi-a revendicat victoria, iar la câteva ore după aceasta acelaşi lucru l-a făcut şi Ekrem Imamoglu.

Indiferent care va fi rezultatul luptei din Istanbul, centrul economic şi demografic al Turciei, Erdogan a primit deja o lovitură răsunătoare prin pierderea capitalei Ankara, pe care Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan şi predecesorii săi islamişti o controlau de 25 de ani.

Preşedintele Erdogan a preferat duminică seara să se concentreze pe victoria sa la scară naţională, coaliţia formată din AKP şi ultranaţionaliştii din Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP) câştigând 51,67% din scrutine, potrivit rezultatelor parţiale.

Cât ar putea cântări această înfrângere electorală pentru prețedintele Erdogan? Din punct de vedere politic nu foarte mult, explică la RFI Ionuţ Cojocaru,  lector univ. dr. în cadrul Facultăţii de Științe Politice. “Conform Constituției, președintele Erdogan are puteri sporite, are majoritate parlamentară, poate numi judecători la Înalta Curte, la Curtea Constituțională, poate dizolva Parlamentul, poate numi Șeful Statului Major. Deci toate deciziile importante sunt concentrate în mâinile lui. Poate instaura starea de urgență etc… Adevăratele probleme pentru liderul turc sunt de natură economica, există mari șanse ca lira să nu poată fi stabilizată și să nu uităm că Turcia a intrat în recesiune.“, explică Ionuț Cojocaru.

Acest scrutin rupe un ciclu electoral de opt scrutine, din 2014, care a polarizat ţara. Amintind că nu sunt prevăzute alte alegeri până în 2023, Erdogan a anunţat  faptul că se va angaja în noi ”reforme economice”.

Ionuţ Cojocaru, lector univ. dr. în cadrul Facultăţii de Științe Politice