Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii din Ucraina îl vor președinte pe umoristul Zelenski (Marin Gherman, Radio Ucraina International)

zel.jpg

Actorul și umoristul Volodimir Zelenski are cele mai mari șanse de a deveni președintele Ucrainei
Actorul și umoristul Volodimir Zelenski are cele mai mari șanse de a deveni președintele Ucrainei
Image source: 
France24

Într-o intervenție la RFI, jurnalistul Marin Gherman, de la Radio Ucraina Internațional, spune că umoristul Volodimir Zelenski are cele mai mari șanse de a se impune în turul al doilea al prezidențialelor din Ucraina. El afirmă că actorul fără experiență în politică este și preferatul comunității române din Ucraina, în detrimentul lui Petro Porosenko.

Un novice în politică, umoristul Volodimir Zelenski se clasează pe primul loc - detaşat - în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale ucrainene, abordând de pe o poziţie de forţă turul doi, la 21 aprilie, în care-l înfruntă pe preşedintele în exerciţiu Petro Porşenko, potrivit unor rezultate parţiale publicate luni, relatează AFP.

O surprinză a campaniei, actorul de comedie şi antreprenorul în vârstă de 41 de ani, a cărui experienţă la putere se limitează la încarnarea unui preşedinte într-un serial de televiziune, pare că a întrecut toate previziunile - un semn al neîncrederii ucrainenilor în clasa lor politică, după ani de grave dificultăţi economice şi scandaluri de corupţie.

În pofida îndoielilor criticilor săi cu privire la programul său vag şi capacitatea sa de a guverna o ţară aflată în război şi în centrul unor tensiuni între Rusia şi Occident, el a obţinut 30,2% din voturi duminică, potrivit rezultatelor publicate de către Comisia Electorală.

El îl devansează cu mult pe preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, în vârstă de 53 de ani, al căru scor este estimat la aproximativ 16,7%, potrivit acestor rezultate după numărarea a peste jumătate din buletinele de vot.

În fruntea sondajelor de la începutul campaniei, neobosita fostă şefă a Guvernului Iulia Timoşenko, în vârstă de 58 de ani, a obţinut 13,1% din voturile exprimate şi a fost eliminată, în cazul în care aceste rezultate încă parţiale se confirmă.

Comisia Electorală a estimat prezenţa la urne la aproximativ 64% în aproape toate circumscripţiile, mai mare faţă de cea înregistrată în 2014.

Marin Gherman: Românii ”ucrainieni” îl vor președinte pe umoristul Zelenski

Într-o intervenție la RFI, jurnalistul Marin Gherman, de la Radio Ucraina Internațional, spune că umoristul Volodimir Zelenski are cele mai mari șanse de a se impune în turul al doilea: ”Acest actor este dintr-o localitate industrială din sud-estul Ucrainei, fiind rusofon. Cele 11 procente ale lui Yuriy Boyko ar putea fi un capital electoral pentru Zelenski în turul doi. De asemenea, un alt candidat Oleksandr Shevchenko și-a anunțat susținerea pentru Volodimir Zelenski, care e susținut și de fostul ministru al Apărării Anatoli Gritsenko. Acesta a declarat că Porosenko nu trebuie susținut în turul doi pentru că alegerea sa ar fi o catastrofă pentru Ucraina. Gritsenko a obținut 7 procente în primul tur”.

Jurnalistul de la Radio Ucraina Internațional mai afirmă că membrii comunității române din Ucraina îl preferă și ei pe Zelenski: ”Îl cunoaștem pe Petro Porosenko ca pe un candidat proeuropean, prodemocratic și pro-NATO. El este totodată un candidat care a semnat fără să se gândească prea mult legea educației, care a restrâns drepturile minorităților. (…) De aceea, cred că și românii s-au orientat sceptic și critic față de acest candidat (n.r. Petro Porosenko). În circumscripțiile românești din Ucraina, cel mai votat a fost Volodimir Zelenski, urmat de prorusul Yuriy Boyko care a promis drepturi pentru minorități, de Iulia Timoshenko și, abia al patrulea, de Petro Porosenko”.

 
Jurnalistul Marin Gherman, de la Radio Ucraina Internațional, despre alegerile din Ucraina