Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european : UE întărește poliția și garda de coastă la frontierele sale

frontex.jpg

Image source: 
Facebook / Frontex, the European Border and Coast Guard Agency

Ambasadorii statelor membre la Uniunea Europeană au confirmat, în numele Consiliului, acordul informal la care s-a ajuns între reprezentanții Parlamentului European și președinția română a Consiliului cu privire la un regulament privind poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european. În continuare, noile norme trebuie să fie adoptate în mod formal de către Parlamentul European și Consiliu.

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) este consolidată cu personal și echipamente tehnice. De asemenea, primește un mandat mai amplu de sprijinire a activităților statelor membre cu privire la protecția frontierelor, la returnare și la cooperarea cu țările terțe. Noile norme propuse vor integra Sistemul european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) în cadrul agenției Frontex, pentru a-i îmbunătăți funcționarea. Va fi creat, de asemenea, un corp permanent, care va ajunge în 2027 să dispună de un personal operațional de până la 10 000 de persoane.

„O protecție mai solidă a frontierelor externe este esențială pentru un spațiu Schengen mai sigur și pentru o gestionare mai eficientă a migrației. Noile norme vor permite agenției Frontex să furnizeze statelor membre un sprijin mai rapid și mai eficient cu privire la o serie de sarcini, inclusiv la controalele la frontieră și la returnarea persoanelor fără drept de ședere,” a declarat Carmen Dan, ministrul afacerilor interne din România

 

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a finalizat negocierea unuia dintre instrumentele legislative importante pentru consolidarea libertății de stabilire a societăților în cadrul pieței unice. 

Ambasadorii statelor membre au confirmat acordul cu Parlamentul European privind transformările, fuziunile și divizările transfrontaliere ale societăților. Acest instrument face parte dintr-un pachet legislativ în domeniul societăților, alături de Directiva Digitalizare, cu privire la care s-a ajuns la un acord cu Parlamentul European încă din luna februarie a acestui an. Constituirea online a societăților, transferul sediului acestora într-un alt stat membru, reglementate în cele două noi directive, reprezintă un important pas înainte în legislația europeană în materia dreptului societar. Soluțiile online şi un regim armonizat al operațiunilor transfrontaliere permit companiilor să economisească timp şi bani, făcând posibil pentru întreprinzătorii onești să-și dezvolte sau să-și reorganizeze afacerea în alte state membre ori să decidă care este locul cel mai adecvat pentru a iniția sau continua o afacere.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 2 aprilie 2019