
Politică
02 Aprilie 2019
Vlad Voiculescu: Ministrul Sănătății e în campanie. Managerii sunt numiți tot politic
Vlad Voiculescu: Cred că tot ce trebuie să căutăm întotdeauna este adevărul înainte de toate. Este ceea ce spune doamna ministru adevărat? Da. A doua întrebare pe care trebuie să ne-o punem întotdeauna este „Ce e de făcut?” sau, mai precis, „Ce au de făcut autoritățile?”. Aici, întrebarea de pus către doamna Sorina Pintea este „Care sunt măsurile pe care le ia?”.
Reporter: Eu v-aș mai pune o întrebare. De ce descoperă acum un ministru de resort că în spitale e murdărie și că nu sunt respectate protocoalele?
V.V: E, de asemenea, o întrebarea relevantă. Doamna Sorina Pintea este manager de spital. Doamna Sorina Pintea este pe această funcție de un an, dacă nu mă înșel. Cu siguranță are informații despre lucrurile care nu funcționează în spitale. Informațiile sunt de mulți ani. Sunt multe lucruri care nu funcționează și care nu și-au găsit soluție până acum. Ar trebui să ne uităm la transplant. Asta a fost una dintre promisiunile doamnei Pintea inclusiv. Care este soluția acolo? Nu avem încă o legislație care să permită oamenilor să aibă șanse egale la transplant. E un pic târziu și e un pic în campanie electorală.
Rep: În regulă, dar doamna Pintea vine și cu anumite soluții: controale DSP, demiteri și retragerea acreditării. E un pachet de soluții concret pus pe masă de un ministru.
V.V: Nu, acestea nu sunt soluții. Acesta este procesul. Controale faci ca să afli adevărul. Sancțiuni iei ca să înlături ceea ce e rău sau ceea ce nu funcționează. Iar retragerea acreditării este aproape imposibilă. Să retragi acreditarea unui spital înseamnă ca acel spital să nu mai aibă contract cu Casa. Te poți întreba dacă acel spital poate supraviețui și răspunsul este relativ simplu, nu. Acreditarea ar trebui să se facă așa cum se cuvine. La acreditare trebuie să vezi că procesele de acolo funcționează și că actul medical se poate desfășura în condiții rezonabile.
Rep: Nu vreau să mă transform într-un apărător al ministrului Pintea, nici nu vreau să pic în altă extremă. Nu pot însă să nu observ ca simplu cetățean că ministrul Pintea a schimbat un pic abordarea. Încurajează managerii, cel puțin la nivel declarativ, să raporteze infecțiile intraspitalicești, de pilă. Propune totuși, o altă abordare. E doar o impresie sau lucrurile chiar se mișcă, chiar dacă ritmul e lent?
V.V: În 2016 am schimbat legislația în materie astfel încât managerii să raporteze infecțiile nosocomiale. Vedeți că din 2016 raportarea a început să crească. Ceea ce vedem, însă, este în continuare, la o fracțiune din realitate. Faptul că doamna Pintea rostește adevărul e un lucru bun. De asta vă spuneam că prima întrebare pe care ar trebui să ne-o spunem este „Care este adevărul?”. Sigur, (mai sunt și altele.) De ce e rostit adevărul acum, în campania electorală? De ce guvernul a dat mai mulți bani la sănătate și o scoate în față pe doamna Pintea? Cred că lucrurile astea sunt, de asemenea, clare pentru toată lumea. Este un ministru care, totuși, știe carte. Și este un ministru care spune adevărul. Aceste două lucruri o diferențiază clar de majoritatea covârșitoare a miniștrilor acestui cabinet. Oamenii nu știu carte și de obicei nu spun adevărul. Mai niciodată nu spun adevărul.
Vlad Voiculescu: Bilanțul este, mai degrabă, de ascundere a mizeriei sub preș
Rep: În egală măsură și dumneavoastră puteți fi interpretat ca fiind în campanie electorală, fără discuție.
V.V: De asta spun că primul lucru pe care trebuie să îl căutăm este întotdeauna adevărul. Veți vedea că bilanțul este, mai degrabă, de ascundere a mizeriei sub preș, din păcate, în ceea ce privește transplantul, în ceea ce privește problema sângelui în România, în ceea ce privește problema infecțiilor nosocomiale, în ceea ce privește biocidele și așa mai departe.
Rep: Un adevăr este și că o femeie de serviciu pune două trei pastile de dezinfectant într-o găleată cu apă, în loc să pună zece, să spunem. A spus-o chiar ministrul Pintea că a observat acest lucru. La nivelul acela cum poți să intervii? Trebuie să mandatezi pe cineva să stea pas cu pas cu o femeie de serviciu să vezi dacă respectă cantitatea optimă?
V.V: Ideea că ministrul ar trebui să stea să verifice câte picături de dezinfectant pune femeia de serviciu în găleată este hilară. În orice sistem complex ai mai multe nivele de management.
Rep: Și de mentalitate.
V.V: Haideți să nu vorbim despre mentalitate. În mentalitate întotdeauna ne înțepenim. Ce ar trebui să facem este să avem sisteme de management. Asta înseamnă inclusiv sisteme de control și de compensare. Întrebarea este „Cum sunt numiți managerii de spital?”. În momentul ăsta managerii de spital sunt numiți, în continuare, politic. Până nu o să se schimbe acest lucru, nimic nu o să se schimbe în mod fundamental. De asemenea, care e interesul femeii de serviciu să pună mai puțin dezinfectant în găleată? Poate că face altceva cu dezinfectantul. Poate că există un interes. Românii nu sunt altfel decât alți oameni. Atunci când femei de serviciu sau infirmiere sau medici sau asistente pleacă în străinătate, respectă toate regulile. Oamenii se adaptează la mediu.