Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Contre Iohannis-PSD, în ședința solemnă a Parlamentului

sedinta_solemna_huiduieli_vociferari_parlament.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis, în Parlament-arhivă (Sursa foto: site Preşedinţie)
Preşedintele Klaus Iohannis, în Parlament-arhivă (Sursa foto: site Preşedinţie)

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat marți guvernarea PSD, în ședința solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO şi a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei. Parlamentarii Puterii au răspuns cu vociferări, iar Liviu Dragnea și Viorică Dăncilă i-au dat replici tăioase președintelui.

ACTUALIZARE 2: Premierul Viorica Dăncilă îi dă replica președintelui Klaus Iohannis: ”Regret că acest eveniment important a fost transformat de preşedintele României într-un eveniment de campanie electorală”.

 

ACTUALIZARE 1: Președintele PSD, Liviu Dragnea, îi răspunde lui Klaus Iohannis: ”Am intrat în al treilea an de guvernare PSD-ALDE, în care bugetul are 2% din PIB pentru apărare. Guvernul atât de atacat a mărit salariile militarilor, a generat creştere economică, susţine pensiile militarilor, urmează ca şi la rezervişti să fie îndreptate nedreptăţile din sistem. Ar fi fost util un pact politic pe această temă. Aş fi vrut să-i propun o temă de reflecţie preşedintelui, dar îmi dau seama că ar fi un demers inutil, după discursul său de azi”.

 

Preşedintele Klaus Iohannis spune că guvernarea PSD fragilizează statul de drept: ”Guvernarea PSD, care a devenit sinonimă cu incapacitatea administrativă şi diletantismul, vulnerabilizează România. Incompetenţa guvernanţilor riscă să afecteze chiar modul în care ne îndeplinim angajamentele şi responsabilităţile în NATO”.

Pe parcursul discursului, președintele a fost aplaudat de parlamentarii Opoziţiei, în timp ce aleșii Puterii au vociferat când șeful statului era critic la adresa guvernării.

”Ca preşedinte, am responsabilitatea de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice. Este atribuția mea să atrag atenţia că o guvernare bună reprezintă o garanţie de securitate pentru România. Această guvernare eşuată reprezintă un risc pentru ţară. Ne confruntăm cu ameninţări tot mai complexe, care tind să afecteze în moduri tot mai subtile NATO. Este nevoie de o coeziune politică internă”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a fost întâmpinat la Parlament de liberalii Alina Gorghiu şi Marilen Pirtea, nu însă și de şefii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

La intrarea în plenul Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă s-au intersectat cu Klaus Iohannis, dar nu au interacţionat deloc.