Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Norica Nicolai la RFI: Comisia Europeană confundă statul de drept cu Laura Codruța Kovesi

Norica Nicolai critică referendumul pe justiție (Sursa foto: noricanicolai.ro)

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai critică într-un interviu la RFI ”imixtiunea crasă” a Bruxelles-ului în justiția din România și ”negarea independenței justiției” de către Comisia Europeană, ceea ce este ”o viziune hegemonică”, în opinia ei.

Comisia Europeană discută miercuri despre statul de drept din România. CE confundă statul de drept cu Laura Codruța Kovesi, spune Norica Nicolai: ”Nu știu, probabil că va fi o discuție care o privește pe doamna Kovesi, că statul de drept în România se confundă cu doamna Kovesi, în viziunea Comisiei Europene. Probabil că va fi un comunicat de presă care să atenționeze pentru încetarea urmăririi penale împotriva doamnei Kovesi, ceea ce este o imixtiune crasă în justiția unui stat membru și practic o negare a independenței justiției, dar este o viziune hegemonică, motivată sigur și de recenta campanie electorală, de provocările cu care ne confruntăm toți”.

Norica Nicolai acuză Bruxelles-ul de dublu standard în relația cu Bucureștiul. Întrebată dacă Guvernul PSD-ALDE nu a folosit și el un dublu standard în relația cu Bruxelles-ul, când nu a informat Comisia Europeană că urma să adopte OUG 7, deși existaseră întâlniri cu Frans Timmermas, deputata europeană a răspuns: ”Nu. Sunt convinsă că doamna Dăncilă l-a informat pe domnul Timmermans, în întâlnirea pe care a avut-o”.

Întrebată dacă asta înseamnă că Frans Timmermans a mințit când a spus că nu știa, Norica Nicolai a replicat: ”Nu știu care a fost situația (...). N-am văzut o luare de poziție a doamnei Dăncilă cu privire la această chestiune, nu știu dacă dânsa a spus sau nu a spus și oricum într-un stat membru, dacă adopți un proiect legislativ, nu cred că trebuie să ceri pentru fiecare text de lege aprobarea Bruxelles-ului, este foarte departe de ceea ce înseamnă UE și standardele ei, fie și în materie de justiție”.

Atenționată că aici nu e vorba de a cere aprobarea Bruxelles-ului, ci de o consultare onestă cu partenerii europeni, eurodeputata a răspuns: ”Eu sunt absolut convinsă că în momentul de față, această consultare există. Știu foarte bine că ministrul Justiției a venit de nenumărate ori la Comisia Europeană, a informat cu privire la intențiile de legiferare. Este un proces de consultare, pe care eu îl consider decent și normal, dar în opinia mea, această consultare nu trebuie să însemne și decizie din partea Bruxelles-ului în chestiuni care țin de dreptul tău intern”.

 
Norica Nicolai, despre dezbaterea CE privind statul de drept din România