Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tăriceanu îi cere președintelui Iohannis să-l revoce pe Augustin Lazăr

Tariceanu ambasador Maior Misiune continue.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis miercuri o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere să semneze urgent decretul de revocare din funcţie a procurorului general, ca urmare a unor ”dezvăluiri” potrivit cărora actualul procuror general al României Augustin Lazăr ar fi fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip, transmite Mediafax.

Solicitarea lui Tăriceanu se bazează pe un articol publicat pe site-ul luju.ro în urmă cu câteva zile.

”Vă scriu pentru a-mi exprima revolta în faţa unei situaţii de o gravitate extremă care răzbate din mass-media ultimelor zile şi despre care nu aţi binevoit să aveţi până acum vreo reacţie. Este vorba despre dezvăluirile terifiante potrivit cărora procurorul general al României, persoană care ar trebui să fie un model de etică şi de conduită pentru magistraţii acestei ţări, s-ar fi numărat printre personajele de tristă amintire care făceau jocurile murdare ale fostului regim comunist.

Dl. Augustin Lazăr nu a negat faptele, a încercat doar să ocolească răspunderea reală pe care ar fi avut-o în ceea ce priveşte persecutarea disidentului Iulius Filip, arestat, anchetat, şicanat, torturat şi lipsit de libertate de către regimul comunist”, se arată în scrisoarea deschisă a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

”Vă cer, astăzi, dle. preşedinte, să vă intraţi în rolul constituţional de garant al democraţiei şi să semnaţi urgent decretul de revocare din funcţie a procurorului general, o solicitare care, independent de faptele sus menţionate, care nu fac decât să agraveze lucrurile, v-a fost deja transmisă de ministrul justiţiei. Aveţi astăzi ocazia să dovediţi că independenţa justiţiei pe care o clamaţi în fiecare zi nu este doar un slogan electoral, ci un principiu în care credeţi cu adevărat”, conchide Călin Popescu-Tăriceanu.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat că între 1985-1986 a fost procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia şi a îndeplinit, periodic, atribuţii privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situaţia condamnaţilor ce îndeplineau fracţia de pedeapsă pentru liberare condiţionată.