
Politică
Ambasadele a 12 state cer Guvernului să nu adopte OUG pe Justiție. Dăncilă: Nu am să permit să facă agenda prim-ministrului
raportul_mcv_publicat_documentul_gratiere.jpg

“Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției. Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie. Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar.”, se arată în documentul mai sus citat.
“Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor români în sistemul judiciar, dar și în Guvernul României.(…) Modificările propuse prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune", mai spun statele semnatare.
Dăncilă: Nu am să permit ambasadorilor altor state să facă agenda prim-ministrului
"Nu am să permit ambasadorilor altor state să facă agenda prim-ministrului", a fost răspunsul premierului Vioricăi Dăncilă la acest apel. "(…) Am văzut punctul de vedere al unor ambasadori, al unui grup de ambasadori. Am vrut să am o discuție individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor și domnilor ambasadori că suntem în România și că am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităților din țara din care fac parte pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului și eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, așa cum fiecare ambasador român are respect pentru un stat terț”, a declarat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței Executivului.
PSD: Documentul încalcă, în mod explicit, prevederile Convenției de la Viena
PSD afirmă că a luat notă „cu surprindere” de scrisoarea deschisă a celor 12 ambasade occidentale și apreciază că documentul „încalcă în mod explicit prevederile Convenției de la Viena”, deoarece potrivit „comunicarea oficială a ambasadelor (...) se face în mod direct cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alte instituții de stat cu competențe în materie, și nu prin intermediul unor mesaje date publicității”. Potrivit unui comunicat de presă, această scrisoare deschisă reprezintă „o lipsă de curtoazie față de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament” și care are „o agendă consistentă pro-europeană și pro-atlantică” alături de „o contribuție importantă în prezent în promovarea agendei europene și respectiv cea a Alianței, inclusiv în efortul internațional de garantare a securității internaționale și de combatere a terorismului”. „Chestiune în care de altfel o serie dintre semnatarii scrisorii menționate nu excelează”, acuză PSD, fără a preciza la ce state se referă.