Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Acord privind călătoriile fără viză după Brexit

brexit.jpg

Brexit
Libertatea de mișcare pentru cetățenii UE va continua după 31 octombrie 2019
Image source: 
pixabay.com

Consiliul și Parlamentul European au convenit ca, după Brexit, cetățenilor din Regatul Unit care vin în spațiul Schengen pentru o ședere de scurtă durată (90 de zile într-o perioadă oarecare de 180 de zile) să li se acorde posibilitatea de a călători fără viză. Acordul a fost confirmat de ambasadorii la UE în numele Consiliului și  de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. Acum este nevoie ca textul să fie adoptat în mod formal de Parlamentul European și de Consiliu.

Potrivit normelor UE, scutirea de viză se acordă în condiții de reciprocitate. Guvernul Regatului Unit a afirmat că nu intenționează să solicite viză cetățenilor din UE care călătoresc în Regatul Unit pentru șederi de scurtă durată. În cazul în care Regatul Unit ar introduce în viitor obligativitatea deținerii unei vize pentru resortisanții a cel puțin unui stat membru, s-ar aplica mecanismul de reciprocitate existent, iar cele trei instituții ale UE și statele membre s-ar angaja să ia fără întârziere măsuri în sensul aplicării mecanismului. Comisia ar monitoriza respectarea principiului reciprocității în mod continuu și ar informa imediat Parlamentul European și Consiliul în legătură cu orice evoluții care ar putea periclita respectarea acestui principiu.

 

Președinția română a  Consiliului Uniunii Europene organizează pe 16 aprilie  reuniunea informală a miniștrilor culturii.  

Evenimentul reunește la Palatul Parlamentului miniștrii din statele membre ale Uniunii Europene și va fi prezidat de ministrul român al Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz.

Cele două sesiuni de lucru vor fi dedicate următoarelor subiecte: finanţarea şi inovarea pentru sectoarele culturale şi creative și patrimoniul cultural european.  La reuniune vor mai participa Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, precum și reprezentanţi ai Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 4 aprilie 2019