Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


V. Naumescu: PSD, reacții inepte la apelul ambasadelor. Guvernul a compromis președinția românească a Consiliului UE

naumescu.jpg

Conferențiarul Valentin Naumescu explică de ce o decizie de ridicare a vizelor pentru turiștii români în SUA nu este iminentă
Conferențiarul Valentin Naumescu explică de ce o decizie de ridicare a vizelor pentru turiștii români în SUA nu este iminentă
Sursa imaginii: 
Facebook/Valentin Naumescu

PSD a avut „două reacții inepte” la apelul celor 12 ambasade profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar din România.  O spune la RFI Valentin Naumescu doctor în ştiinţe politice, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În opinia sa, Guvernul PSD-ALDE a compromis președinția românească a Consiliului Uniunii Europene și, mai grav decât atât, a dus la izolarea politică totală a României în UE (AUDIO).

Reporter: Cum explicați lupta Guvernului Dăncilă împotriva aliaților României?

Valentin Naumescu: În acest moment, guvernul PSD-ALDE, din păcate și majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR, se pare că se află în faza finală a unei bătălii împotriva statului de drept, împotriva independenței justiției și mai ales în sensul modificării legislației judiciare din România pentru favorizarea unor demnitari cu probleme grave în justiție. În acest sens s-au adresat public cele 12 ambasade ale partenerilor și aliaților noștri din Uniunea Europeană și din NATO, foarte îngrijorate de demersurile guvernului, care slăbesc statul de drept și pun în pericol valorile comune. A fost o ieșire publică extrem de oportună, extrem de bine formulată a celor 12 ambasade, crae încearcă astfel, într-un moment de criză, de gravitate extremă în România să atraga atenția guvernului să se oprească în acest ultim ceas și să nu adopte ordonanțele de urgență despre care se vorbește insistent în ultimele zile. Aceasta cred că este esența acestui conflict de idei, de principii și explicația acestei tensiuni publice evidente care planează în jurul politicilor guvernului PSD-ALDE în domeniul justiției.

Reporter: Ar fi de lămurit următoarea chestiune: Viorica Dăncilă că i-a acuzat pe ambasadori că au semnat în nume personal acest apel.

Valentin Naumescu: Am văzut ieri două reacții absolut inepte, ale premierului pe de o parte și ale departamentului de politică externă al PSD. Ele vin pe aceeași linie populistă în care încearcă să îndrepte atenția spre tema unei suveranități a României în care aliații și partenerii nu ar avea nimic de spus și de comentat cu privire la politicile publice. Nimic mai fals aici. În primul rând, trebuie să se știe foarte clar că un ambasador, în momentul în care iese public cu o anumită poziție, cu un comunicat, are aprobarea guvernului său. Este foarte clar că cele 12 ambasade nu exprimă puncte de vedere personale ale ambasadorilor, ci punctele de vedere oficiale ale celor 12 țări. Pe de altă parte, departamentul de politică externă al PSD pare să le spună țărilor occidentale că nu știu ce înseamnă Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961. Și aici lucrurile sunt foarte clare. Diplomația secretă, din păcate pentru PSD, nu mai este la modă de multă vreme. În acest moment toate marile democrații ale lumii, toate statele care contează în politica internațională practică intensiv diplomația publică și preferă să se adreseze deschis publicului, opiniei publice, societăților din țările respective pentru a-și comunica punctele de vedere, viziunile, valorile. Nu este vorba de nicio încălcare a Convenției de la Viena din 1961. Sunt argumente foarte slabe ale guvernului și ale PSD într-un moment în care întreaga comunitate internațională, lumea occidentală, Statele Unite, Uniunea Europeană, Comisia Europeană sunt cu ochii pe ceea ce se întâmplă în România. Mai clar de atât cred că nu se poate. Guvernul PSD-ALDE a compromis președinție românească a Consiliului Uniuni Europene.

Reporter: Dacă ieri s-a întâmplat să fim salvați de OUG privind codurile penale prin intervenția prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans și apelul venit de la cele 12 ambasade, ce ar putea să urmeze? Ședințe de guvern sunt săptămânal...

Valentin Naumescu: Planează în continuare acest risc. Toată lumea știe de ce. Se scurge timpul într-un anumit proces. Sunt termene. E posibil să avem pronunțări importante în această primăvară. În continuare cred că guvernul PSD-ALDE este posibil să adopte aceste ordonațe de urgență. La fel de posibil este ca UE să nu glumească deloc în ceea ce privește avertismentul pe care Frans Timmermans le-a formulat ieri. Am putea să trăim și această îngrozitoare rușine, ca în timpul președinției românești a Consiuliului Uniunii Europene, România, statul român, guvernul României să fie sancționat cu declanșarea Articolului 7 din Tratratul UE, cu o sancționare pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE, printre care statul de drept și independența justiției ocupă un loc de frunte.

Reporter: O rușine care s-ar abate asupra cui?

Valentin Naumescu: Până la urmă sancțiunile sunt cu privire la politicile publice ale guvernului. Formulările sunt foarte clare. Însă, în același timp, guvernul ar trebui să fie responsabil și să realizeze faptul că apărând un infractor, un condamnat sau un grup de demnitari cu probleme grave în justiție, trag în jos și scufundă o țară întreagă, prestigiul unei țări și afectează în acest mod interesele cetățenilor români. Cei care afectează interesele și care duc la această teribilă pierdere de imagine a României pe care o suferim exact într-un moment în care ar trebui să strălucim în Europa, vinovat se face în mod explicit guvernul României prin aceste demersuri insistente de modificare a legislației judiciare. E momentul nostru de grație, când avem președinția Consiliului Uniunii Europene.

Reporter: În condițiile în care PSD-ALDE critică atât de dur și des Bruxelles-ul, de ce își mai face campaniei pentru alegerile europarlamentare ca să trimită oameni politici în Parlamentul European?   

Valentin Naumescu: Campanie își fac pentru că au nevoie de manadate și trebuie să trimită acolo o clientelă politică în posturi care li se par atractive. Nu asta este problema. Sigur că doresc să fie votați. Sigur că doresc mandate în Parlamentul European.

Reporter: Problema este ce credibilitate vor avea reprezentanții celor două formațiuni când vor ajunge în Parlamentul european?

Valentin Naumescu: Niciuna, dar deja aceste lucruri se văd foarte clar. În acest moment există cereri de excludere a celor două partide de guvernământ din România, a PSD din grupul socialiștilor și a ALDE din grupul european ALDE. Sunt cereri formulate care au deja și date stabilite când vor fi discutate. În acest moment asistăm la o izolare politică internațională totală a guvernului de la București, a politicienilor din guvernare, a celor două partide, inclusiv în famniliile politice europene din care fac parte. Ceea ce se întâmplă este îngrozitor.

Reporter: Nu chiar totală. Rămâne deschisă ușa spre Turcia și Israel...

Valentin Naumescu: Cred că eram foarte clar și mă refeream la Uniunea Europeană. Acesta a fost și sensul întrebării dumneavoastră, „Ce credibilitate vor avea în Uniunea Europeană?”. Uniunea Europeană este principala organizație din care România face parte. Sigur că este și Organizația Nord Atlantică. Cred că dacă ne pierdem credibilitatea în interiorul lumii occidentale, foarte greu va fi recuperată și ne vor trebui mulți ani de acum înainte pentru a recupera aceste prejudicii și acest deficit de imagine pe care îl provoacă României în acest moment guvernul PSD-ALDE și majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR.

 
Ascultă analiza profesorului Valentin Naumescu