Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrei Țăranu: "Referendumul este oarecum forțat. Temele sunt foarte românești "

Andrei Taranu tensiune justitie.jpg

Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)
Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)

 Prima temă este una redundantă iar a doua extrem de dificilă. Este aprecierea politologului Andrei Țăranu după ce președintele Klaus Iohannis a prezentat temele pentru referendumul pe justiție.  Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție si interzicerea adoptării de ordonanțe de urgență pentru infracțiuni. Sunt cele doua teme ale consultării populare care va fi organizată în 26 mai.  Andrei Țăranu consideră că justiția a devenit un subiect politic, așa încât referendumul nu va rezolva tensiunile din această zonă.

“ Aș începe prin a spune că acest referendum este oarecum forțat. El vine într-un moment complicat pentru viața politică românească  și în aceeași dată cu alegerile europarlamentare. În aceste condiții temele de la referendum și întrebările trebuiau să aibă un conținut mult mai apropiat  din punctul meu de vedere de întreaga teorie a statului de drept care este un subiect cu adevărat european. Din nefericire, temele ca atare sunt foarte românești și sunt legate strict de agenda românească și nici măcar cea mai actuală. Prima temă, fără  amnistie și grațiere este déjà redundantă pentru că așa cum știm prin legislația parlamentară oarecum amnistia a fost dată indirect iar grațierea nu mai este nevoie de ea având în vedere că penitenciarele s-au golist aproape în totalitate, nu numai față de cei care au greșit la nivelul corupției sau abuzului în serviciu dar inclusiv cu cei care au comis fapte grave, cu violență și în aceste condiții cred că prima tema este un fel de captatio benevolentiae pentru a atrage cetățenii spre vot fie, a fost gândită doar ca să pregătească cea de-a doua temă și anume ca ordonanțele de urgență în zona infracțiunilor și pedepselor să poată să fie contestate și de alte instituții ale statului ca de exemplu CSM-ul. Ori această întrebare este una foarte grea la care sincer cred că nici juriștii cu mulți ani de experiență nu ar putea să răspundă dacă este neapărat constituțional sau nu. “, a explicat Andrei Țăranu. 

Șeful statului a anunțat la începutul săptămânii că se va adresa Parlamentului pentru o nouă consultare care să lărgească aria de cuprindere a consultarii populare, pentru a o face "mai eficienta și mai puternica".  El a avertizat Guvernul să nu mai emită ordonanțe de urgență în justiție și politică penală până la referendum. Săptămâna trecută Iohannis a discutat cu reprezentanți ai ONG-urilor, dar și ai asociaților de magistrați, despre referendum. Consultarea populară va fi organizată ăe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European.