Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Negocierile pentru desemnarea procurorului european sunt în punct mort

Cristian Ghinea Kovesi procuror sef european Dragnea Dancila.jpg

Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european
Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european

Nici statele membre și nici Parlamentul European nu vor să-și modifice poziția. Negociatorii nu se vor mai întâlni în aceasta legislatură a Parlamentului. 

 

Consiliul a desecretizat procedura de vot care l-a plasat pe Jean-François Bohnert în prima poziție pentru postul de procuror european.

Parlamentul , pentru care candidatul unic este Laura Codruța Kövesi, este tot nemulțumit de alegerea statelor membre cărora le reproșează că nu au respectat procedura de selecție prin audiere sau interviu. 

Cei trei negociatorii ai Parlamentului au declarat apoi că sunt dezamăgiți să constate acest blocaj, Judith Sargentini adăugând că opoziția pe care guvernul român i-o face lui Kövesi „scoate în evidență curajul și independenta sa”

Procedura a fost respectată, răspund statele membre și spun că au urmat întocmai pașii comunicați de serviciul juridic al Consiliului și au votat o ordine a preferințelor. 

Următoarea rundă de discuții ar fi putut avea loc în 12 aprilie; era propunerea Consiliului pe care Parlamentul European n-a acceptat-o. Data inițială a următoarelor negocieri, 10 aprilie, a fost anulată din cauză ca s-a adăugat în acea zi un Summit UE special Brexit. 

Această atitudine a Parlamentului îi face pe negociatorii Consiliului sa creadă că numele lui Kövesi este folosit în campania electorală a deputaților europeni. După alegeri atmosfera ar putea fi diferită , se crede. 

Instituția procurorului european ar trebui pusă pe picioare pâna în toamna anului 2020 și ea va avea sediul la Luxembourg. Procedura de selecție prin consens a primului procuror european din istoria UE ar fi trebuit să se termine deja acum în martie.