Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vera Jourova, despre activarea articolului 7 în cazul României

vera_jourova.jpg

Vera Jourova
Image source: 
neweurope.eu

Activarea articolului 7 în cazul României, adică suspendarea dreptului de vot în Parlamentul European, depinde de ceea ce se va întâmpla zilele următoare. Declarația aparține  comisarului european pentru Justiţie, Vera Jourova, și a fost făcută astăzi la București, la sfârșitul conferinței "Ziua europeană a competiţiei şi a consumatorilor”.

Întrebată de jurnalişti ce măsuri va lua Comisia Europeană la adresa României, dacă Guvernul va aproba ordonanţele de urgenţă pentru modificarea legilor Justiţiei, Jourova a răspuns: "Nu voi specula pe această temă. Domnul Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans n.r.) a fost destul de clar ieri că vrem să vedem rezultate pozitive ale dialogului nostru. Pentru noi, aceste două ordonanţe sunt paşi spre o direcţie foarte greşită şi aşteptăm reacţii din partea Guvernului, sperând că Guvernul va reveni pe drumul normal care a fost atât de pozitiv şi de succes în ultimii zece ani. Nu voi specula care vor fi paşii următori, dar va fi o reacţie", a spus Jourova, citată de Agerpres.

Întrebată dacă Comisia Europeană se gândeşte la activarea articolului 7 în cazul României, oficialul european a afirmat: "Nu încă, dar este o măsură pe care, după cum ştiţi, nu am ezitat să o luăm în cazul Poloniei (…) Trebuie să discutăm în continuare şi depinde de ceea ce se va întâmpla în România zilele următoare", a mai spus Jourova. 

Fiind întrebată despre situația Laurei Codruța Kovesi, care s-a aflat sub control judiciar timp de aproape o săptămână, în plină procedură pentru desemnarea șefului Parchetului European, Vera Jourova a spus că "este o anchetă în desfăşurare, e o situaţie pe care noi nu o comentăm niciodată. În acelaşi timp, am spus că nu vrem ca Laura Codruţa Kovesi să fie împiedicată să participe la competiţia pentru funcţia de procuror-şef European (…) "Până ieri, ea nu a avut voie să iasă din ţară. Noi respectăm prezumţia de nevinovăţie. Deci cum să privim această situaţie? Desigur că privim acest lucru ca pe o obstrucţionare. Am spus şi asta ministrului de Justiţie, când ne-am întâlnit la Bruxelles, că am vrea să vedem că toţi participanţii la această competiţie, din orice ţară, sunt liberi să participe la procesul de selecţie şi nu le sunt puse piedici de nimeni, nici chiar de ţara lor, de exemplu", a adăugat comisarul european pentru justiție.