Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Destinul dramatic al lui Ion Inculeț, artizan al Unirii Basarabiei cu România

sfatul_tarii.jpg

Image source: 
Wikipedia

În data de 5 aprilie 1884, în satul basarabean Răzeni, venea pe lume Ion Inculeț, descendentul unei familii înstărite de țărani moldoveni. Tânărul basarabean avea să devină exponentul elitei unioniste și a contribuit în mod esențial la Unirea Basarabiei cu Regatul României.

Ion Inculeț și-a început studiile în satul natal, apoi a continuat să studieze la Școala Teologică din Chișinău, pe care a absolvit-o cu rezultate foarte bune. Tânărul basarabean a obținut dreptul de a studia la seminarul teologic, care i-ar fi garantat o carieră ecleziastică.

Însă Ion Inculeț era pasionat de științele exacte mai mult decât de teologie, astfel că s-a înscris la Universitatea din Dorpat, azi Universitatea din Tartu, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Estonia. A rămas acolo doar un an, pentru că a decis să se transfere la Universitatea Imperială din Sankt Petersburg.

În capitala țaristă, el a creat Asociația Studenților Basarabeni. S-a remarcat prin inteligență și calități de lider. Ion Inculeț a devenit profesor în capitala imperială și a predat fizică, matematică și astronomie. În urma revoluției din februarie 1917, el s-a alăturat eseriștilor, membrilor Partidului Socialist Revoluționar.

A devenit deputat în Parlamentul din Sankt Petersburg. A devenit unul dintre apropiații liderului democrat Alexandr Kerenski, care l-a trimis în Basarabia. La Chișinău, Ion Inculeț a fost ales în Sfatul Țării. Inițial, el ar fi vrut să contribuie la formarea unei federații democratice rusești. Însă revoluția bolșevică din toamna anului 1917 l-a convins că viitorul Basarabiei este alături de Regatul României.

În noiembrie 1917, Ion Inculeț a devenit președinte al Sfatului Țării, Parlamentul Basarabiei. În această calitate, în 24 ianuarie 1918, a inițiat proclamarea independenței Basarabiei față de Rusia Sovietică. În 27 martie 1918, tot Sfatul Țării a proclamat, sub conducerea lui Ion Inculeț, Unirea cu Regatul României.

După Unire, Ion Inculeț s-a alăturat Partidului Național Liberal. A fost ministru pentru Basarabia, dar și ministru al Sănătății, de Interne, al Comunicațiilor Publice, precum și vicepremier. De asemenea, a fost ales membru al Academiei Române. Ion Inculeț a murit în noiembrie 1940. Unii dintre contemporanii săi spun că liderul basarabean ar fi murit de inimă rea, după ce rușii au ocupat, din nou, Basarabia în iunie 1940.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 5 aprilie 2019