Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Părăsește Trump puterea dacă pierde în 2020?

walter1.jpg

Prof. Barbara Walter, departamentul Politică/Strategie Globală Facultatea de Științe Politice, Universitatea statului California-San Diego, specialistă în conflict civil
Sursa imaginii: 
Arhiva

Barbara Walter este profesoară  în departamentul Politică/Strategie Globală din cadrul facultății de științe politice a universității statului California--San Diego. Specialistă în conflict civil, ea studiază cauzalitatea și dinamică grupurilor aganjate în astfel de conflicte și este una dintre expertele cele mai des citate în aceste zile în dezbaterea care se intensifica în Statele Unite cu privire la transferul de putere după alegerile prezidențiale din 2020 și posibilele stări conflictuale pe care acest proces de tranziție le-ar putea genera.

Realitățile binecunoscute ale guvernării Trump, și aluziile nu prea subtile pe care acesta le face în legătură cu intențiile sale dacă pierde în 2020. La mijlocul lunii trecute, într-un interviu publicat de site-ul ultraconservator Breitbart, Trump spunea, "cei duri sunt cu mine, armata, poliția, bandele de motocicliști; răbdarea lor are limite.  Dacă-s stirniti ar putea fi rău, rău de tot", idee pe care a reluat-o la un miting din Michigan pe 28 martie și cu alte ocazii și alte formulări. Tendința să de a-și demoniza adversarii Democrați, de a invocă puteri oculte aliniate împotriva-i,  stîrnește pasiunile unor elemente marginale violente, solitare sau în grupuri reinviate la începutul anilor 1990, din stirpea celor care, în august 2017, s-au revărsat asupra Charlotesville-ului într-o întunecată răbufnire de violență. Această cloaca suprematista, rasistă, fascistă, anti-imigraționistă,  conspirationista, și-a făcut simțite miasmele în singeroasele acte criminale care au innegurat anii din urmă,  și este stirnita cinic, asmuțită în interes politic, de actualul ocupant al Casei Albe.

Barbara Walter:  Americanii au ales că președinte un om care se comportă altfel decît predecesorii săi: nu respectă nici o regulă. Majoritatea electoratului nu s-a așteptat că Trump să dea în așa măsură cu tifla cutumelor, să ignore Constituția, să mintă, să însele...Altădată era de neimaginat că un lider american ar putea refuză  transferul pașnic al puterii. Astăzi, așa ceva e imaginabil, pentru că lui Trump nu pare să-i pese de limite, peste care trece ostentativ, cu voluptate provocatoare.  Peste principiile democratice înseși trece cu dezinvoltură; în anumite privințe, pare să le disprețuiască.  Avem, în plus, un partid, cel Republican, care a abdicat de la responsabilitatea  de a-l ține în frîu, și care e posibil să sprijine refuzul actualului ocupant al Casei Albe de a preda puterea.

Rep.:  Care-s alternativele dacă inimaginabilul se petrece? Din motivul pe care l-ați menționat, căile constituționale, instituționale, par blocate. Ce rămîne?

Barbara Walter:  Să presupunem că e înlăturat cu forță. Avem milițiile care s-au înmulțit în decursul ultimilor nouă ani, perioada mandatelor Obama. Multe dintre aceste grupuri  paramilitare sunt de extremă dreapta, anti-etatiste. Numărul lor este, conform estimărilor, în jur de 500. E relativ ușor să le găsești și să te inrolezi, pentru că sunt răspîndite în toate regiunile și în multe orașe, nu doar în locurile unde te-ai aștepta, în zone rurale sau în sud.  E posibil că unele dintre aceste grupări să reziste unei tranziții democratice. Să nu uităm că războaiele civile pe care le-am cunoscut de la începutul anilor 2000 nu sunt mari, convenționale, ci de  amploare mai redusă, purtate de organizații mici, descentralizate care lupta la nivel local. Garda Republicană ar trebui să intervină pentru a suprima astfel de acțiuni, dar întrebarea este cine va da ordinul, cine are autoritatea de a o mobiliza împotriva unor eventuale manifestări violente.

Rep. : Vorbeați de 500 de grupuri paramilitare, aproximativ. Se citează cifra de 20-60.000 de aderenți, imensă majoritate ne-înarmați, evident,  în real și în virtualul foarte activ. Falanga acestei mișcări se concentrează în state precum Montană, Missouri, Michigan, Ohio, Georgia, bastioane ale trumpianismului, dar lăncile ei ajung și-n state "liberale" precum Oregon, unde miliții au fost folosite pentru protecția suporterilor lui Trump.    E o situație explozivă, într-o țară, Statele Unite, retrogradată în 2017 la rangul de "democrație imperfectă".

Barbara Walter:  E un fenomen nou. Democrațiile consolidate, precum Statele Unite, n-au aproape niciodată război civil, pentru că sunt atît de stabile politic. kCred că probabilitatea e mică, dar în creștere. Războaie civile izbucnesc de regulă în țări  care nu sunt nici complet democratice, nici total autocratice. Astfel de pseudo-democrații au o serie de caracteristici care le fac extrem de susceptibile la conflict civil. Sunt țări cu sisteme aparent competitive, dar în care se practică  stilul "cistigatorul ia tot",  în care zăgazurile instituționale asupra Executivului nu-s prea solide, cu rezultatul că dacă te alegi e mai ușor să rămîi la putere. Asta provoacă nervozitate în rîndul Opoziției și mărește tentația  de a te agață de putere. De asemenea, astfel de state tind să fie mai corupte decît democrațiile consolidate, ceea ce generează neîncredere în sistem. Publicul se îndoiește că exercițiul electoral e liber și  corect, iar perdanții, în acest climat, contesta rezultatele. Războaiele civile tind să se declanșeze în țări polarizate din punct de vedere rasial, etnic, religios, de clasa, și se știe că în Statele Unite polarizarea, în special cea dintre albi și populația de culoare, a crescut substanțial. Unele dintre aceste fenomene încep deci să se manifeste aici, în Statele Unite, unde Trump a concentrat puterea în mînă Executivului, unde electoratul, indiferent de afiliere partinică, este din ce în ce mai sceptic în privința sistemului și corectitudinii alegerilor, și unde susțînătorii președintelui dau de veste că nu se știe dacă el va părăsi de bună voie puterea în caz de infringere, eventualitate în care va pretinde, bineînțeles, că victoria i-a fost furată, că rezultatul, măsluit, nu-i legitim. Aș spune deci că riscul unui război civil era practic zero înainte de Trump dar că acum e mai mare, rămînînd însă extrem de redus.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă aici interviul cu Barbara Walter, profesoară în departamentul Politică/Strategie Globală din cadrul facultății de științe politice a universității statului California San Diego