Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacții la propunerea ministrului Teodorovici: “Nu se pot impune măsuri agresive care să blocheze circulația persoanelor”

Țările europene din care pleacă multă forță de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gandească la un pachet agresiv de măsuri pentru a combate exodul creierelor, a declarat sâmbătă ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, după reuniunea  ECOFIN.

Ulterior, ministrul Teodorovici a revenit, explicând într-o postare pe Facebook că în niciun caz nu poate fi vorba de o îngrădire a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat la reuniunea ECOFIN de la București, că statele UE afectate de imigrație trebuie să gândească un ”pachet agresiv” privind mobilitatea de pe piața comunitară a muncii, astfel încât să nu fie afectată dezvoltarea acestor state. Anul trecut, Teodorovici a declarat că dorește limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o țară membră a Uniunii Europene (UE), în contextul în care angajații plecați din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc ”în veci”.

"Poate în timpul Președinției române voi invita țările care trimit lucrători în străinătate la o discuție, să vedem ce e de făcut. Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluție, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situația actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivității, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influențate de această mobilitate intra-europeană. Deci trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie și să ținem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectați noi toți", a declarat Eugen Teodorovici.

 

 

Măsura este lansată fără analiză și fără o justificare care să arate încotro s-ar putea îndrepta o astfel de măsură și cum ar arăta ea ca să aibă o minimă eficiență. ...Domnul Teodorovici este foarte pasionat mai ales în ultimul timp de măsuri administrative, ceea ce nu e neaparat o virtute, spune Cristian Pârvan., explică Cristian Pârvan, de la Asociația Oamenilor de Afaceri

În fapt, problema care se pune e să creăm politici publice care să atragă forța de muncă inapoi. Dar forța de muncă nu este atrasă numai de salarizare și aici greșesc după părerea mea guvernanții. ...spune Cristian Pârvan, de la AOAR (AUDIO). 

În zona mobilității forței de muncă interesele statelor membre sunt diferite, prin urmare posibilitatea unei reglări uniforme la nivel european clar nu există, spune la RFI si Petru Dandea, de la Cartel ALFA și reprezentat al României  în Comitetul Economic și Social European.

Nu se pot impune măsuri din acestea agresive care să blocheze circulația persoanelor pentru că asta vine în coliziune cu Carta drepturilor fundamentale a UE care prevede foarte clar că fiecare cetățean european este liber să muncească și să se stabilească în statul în care dorește. Asta clar nu se poate face. Adică nu putem să facem o lege prin care să interzicem românilor să plece să muncească în alt stat membru, așa ceva nu se poate.

Dar măsuri care au în interiorul lor și zăhărelul și bățul, așa numite măsuri combinate, cum e cazul Ungariei, care obligă de exemplu absolvenții de medicină să rămână în Ungaria până la obținerea statutului de medic rezident, dar în egală măsură Guvernul maghiar asigură locuri de muncă pentru studenți...deci sistemul funcționează pe ambele componente. Eu cred că așa ceva am putea face și în România și nu doar pentru doctori, e de părere Petru Dandea (AUDIO).Un studiu comandat de România în contextul Președinției Consiliului UE și realizat de Centrul pentru Studii de Politică Europeană arată că salariile mari și taxele mici nu mai sunt singurele motive care determină migrația masivă a populației calificate din estul Europei spre alte țări, scrie G4media.

Documentul arată că emigranții, în special cei cu abilități profesionale și calificări, părăsesc țările unde instituțiile publice sunt slăbite și merg spre statele unde acestea funcționează. Calitatea instituțiilor contează mai mult pentru emigranții calificați, în timp ce emigranții necalificați par să fie atrași de beneficiile sociale generoase din țările spre care se îndreaptă.