Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: A cui este, de fapt, Crimeea?

crimeea.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Istoria peninsulei Crimeea este una zbuciumată. În timpul Evului Mediu, până la invazia tătarilor din secolul XIII, Peninsula Crimeea era împărțită între Rusia Kieveană și Imperiul Bizantin. Deși era o republică autonomă, sub controlul Imperiului Otoman, în 1783, Crimeea a fost anexată de Imperiul Țarist, aflat atunci sub cârma împărătesei Ecaterina a II-a.

Tratatul prin care Imperiul Ţarist prelua oficial Peninsula Crimeea, semnat la 19 aprilie 1783 de împărăteasa Ecaterina a II-a, prevede ca, în cazul în care Republica Autonomă Crimeea îşi va declara independenţa faţă de Imperiul Rus, atunci ea se va întoarce automat sub controlul Imperiului Otoman. Prin tratatul semnat în urmă cu 236 de ani, Peninsula Crimeea trecea în mod legal de la Imperiul Otoman la cel rus sub formă de republică autonomă. Unul dintre punctele acordului semnat de Ecaterina cea Mare prevede însă că, în cazul în care republica îşi va declara independenţa faţă de Sankt Petersburg, atunci peninsula se va întoarce automat la Imperiul Otoman.

Cu toate acestea, una dintre cele mai importante clauze ale tratatului este cea care stipulează că, în cazul în care peninsula nu-şi declară independenţa, atunci ea poate fi transferată unei alte entităţi, diferită de Imperiul Rus şi de cel Otoman. Acest tratat lasă loc pentru situația în care Crimeea poate să fie înapoiată automat sub egida Turciei.

În 1991, după colapsul URSS şi apariţia unei Ucraine independente, Turcia nu a revendicat Crimeea, ci doar a cerut ca drepturile tătarilor din Crimeea, care locuiau acolo ca minoritate, să fie respectate. În ciuda tratatului semnat de Ecaterina a II-a, în 2014, Rusia condusă de Vladimir Putin a organizat un referendum, în urma căruia Crimeea a trecut de sub controlul Ucrainei direct sub cel al Rusiei, fără a fi independentă măcar o clipă.

Dacă pe vremea Imperiului Țarist, peste 60% din populația din Crimeea era de origine tătară, în urma deportărilor în Siberia și aducerea în zonă de populații ruse și evreiești, demografia peninsulei s-a schimbat radical. În zilele noastre, statisticile arată că populația tătară din Crimeea, acum este de doar 16 procente.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 8 aprilie 2019