Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Reuniune a miniștrilor pentru politici de coeziune. UE vrea să reducă disparitățile regionale

preda_presedintie_romaneasca_ratata_ue.jpg

Image source: 
pixabay.com

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 11-12 aprilie va avea loc reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului.

Evenimentul reunește miniștrii din statele membre ale Uniunii Europene și va fi prezidat de ministrul român al Fondurilor Europene, Rovana Plumb. La reuniune vor mai participa comisarul european pentru Politica Regională, Corina Crețu, miniștri responsabili cu Politica de Coeziune în Statele Membre UE. Pe Agenda discuțiilor se află  prioritățile de investiții prevăzute de Politica de Coeziune în perioada de programare 2021-2027. Negocierile la nivelul Uniunii Europene vizează viitorul Cadru Financiar Multianual și principalele politici finanțate din bugetul Uniunii. În privința Politicii de Coeziune, negocierile sunt axate pe reducerea disparităților regionale și pe asigurarea unei flexibilități care să răspundă mai prompt nevoilor regionale și locale.

 

Peste 400 de experți din țările membre ale Uniunii Europene și reprezentanți ai partenerilor la nivel global,  dar și ONG-urile de  mediu și din domeniul sănătății au participat la cea de-a treia reuniune a grupului de lucru deschis (OEWG-3), în cadrul Abordării Strategice a Managementului Chimicalelor (SAICM) de la Montevideo, Uruguay. Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a coordonat poziția comună a statelor UE în cadrul SAICM.

Pe agenda evenimentului s-au aflat teme precum: abordarea strategică și managementul chimicalelor și deșeurilor după anul 2020, evaluarea abordării strategice pentru perioada 2006-2015, progresele făcute pentru atingerea obiectivelor managementului chimicalelor, obiective și ținte de atins până în 2020, implementarea strategiei din sectorul sănătății, pregătirea celei de a cincea sesiuni a Conferinței Internaționale privind Managementul Chimicalelor, care va avea loc în 2020, la Bonn, în Germania.

,, Uniunea Europeană și statele sale membre au susținut Strategia Internațională al Managementului Chimicalelor din prima clipă și suntem hotărâți să ne oferim sprijinul în continuare și să facem mai multe eforturi pentru a ationge țintele prevăzute de Agenda 2030. Suntem pregătiți să ne angajăm în discuții constructive in această întâlnire pentru a pregăti a cincea sesiune a Conferinței Internațională pe Managementul Chimicalelor și alte întâlniri importante”, a declarat Laurențiu Adrian Neculaescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului.

La propunerea delegației noastre, România va găzdui anul viitor, în martie, a patra întâlnire a procesului intersesional al SAICM, care va avea loc în București.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 8 aprilie 2019