Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul Revoluției, în instanță. Stelian Tănase:"Nimeni nu-l va băga pe Iliescu la închisoare"

Dosarul Revoluției a fost trimis în judecată. După aproape 30 de ani  au mai rămas doar trei inculpați pentru infracţiuni contra umanităţii - Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fostul șef al Aviației Militare. La RFI, politologul Stelian Tănase consideră că din punct de vedere simbolic momentul este extrem de important dar în fapt, nu putem avea așteptări de la procesul care urmează.

Mă gândeam chiar acum ce impact ar fi avut această știre acum 30 de ani sau poate chiar 20 de ani. Acum e târziu, lumea a obosit, mulți martori au dispărut și tensiunea a dispărut (…) Toate aceste tensiuni s-au periferizat și nu  mai au un mare impact. Dar, este un gest simbolic puternic, arată și voința parchetelor militare de a duce lucrurile la capăt și văd aici multe înțelesuri de a arăta că zona militară vrea să șteargă amintirea faptului că a tras în oameni și a omorât,  armata având obligația să apere țara și să  tragă spre exterior, în cazul unei invazii și nu să tragă spre interior, în niște cetățeni loiali, violența a aparținut armatei , adică autorității lui Ceaușescu. După 30 de ani însă aceste lucruri s-au mai șters (…)

Nu trebuie să ne așteptăm la nimic de la acest dosar și mai ales de la procesul care urmează. Iliescu este foarte în vârstă și foarte bolnav. Voiculescu nu este nici el foarte tânăr. Nu va aduce nimic procesul deosebit. Nici în cazul unei condamnări nu se va întâmpla nimic, nu-l va băga nimeni pe Iliescu în închisoare…Iar procesul se va întinde destul, nu se va judeca cu celeritate, firește, dar trebuie să spun, este un punct important, are o mare valoare simbolică decizia și e bine că s-a ajuns la un sfârșit.“, crede Stelian Tănase.

Cercetările în Dosarul Revoluției au vizat faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de trageri haotice si ordine militare contradictorii. Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22 decembrie 1989, 862 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22 decembrie.

Gelu Voican Voiculescu a declarat la Digi 24 că nu a dat dispoziţii sau ordine are să ducă la moartea revoluţionarilor. El s-a declarat indignat, referindu-se la Augustin Lazăr, că "acest om compromis moral şi profesional are îndrăzneala să vină şi să vorbească despre Revoluţie". Pe de alta parte, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat pentru News.ro că Dosarul Revoluţiei este incomplet şi că o mare parte dintre persoanele vătămate nu au fost încă audiate, caz în care trimiterea în judecată s-a făcut doar pentru imagine

Adaugăm faptul că procurorii militari au dispus clasarea dosarului  în privinţa fostului premier Petre Roman, fostului ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu şi a lui Silviu Brucan, Iulian Vlad, Tudor Postelnicu, Vasile Milea si Nicolae Militaru.