Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri parlamentare în Israel. Doi Benjamin luptă pentru mandatul de premier

Peste 6 milioane de israelieni sunt așteptați azi la urne pentru a desemna membrii Knesset-ului, scrutin ce va fi determinant pentru alegerea viitorului prim-ministru.

Netanyahu vs. Gantz

Doi Benjamin luptă pentru postul de premier.

Dacă va obţine un nou mandat, Benjamin Netanyahu îl va devansa în iulie pe David Ben-Gurion, fondatorul statului Israel, devenind premierul care a condus naţiunea cel mai mult timp, notează BBC. Cu toate acestea, imaginea lui Benjamin Netanyahu este afectată de un amplu scandal de corupţie.

Coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de generalul Benjamin Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene, devansează partidul Likud (dreapta), al premierului Benjamin Netanyahu, dar cel mai probabil nu va obţine o majoritate după scrutinul parlamentar programat marţi în Israel.

În 2015 participarea la vot a fost de 72,3%

Numărul mare de partide face cvasiimposibil ca unul dintre ele să obţină majoritatea absolută de 61 de locuri necesară pentru a forma guvernul. Odată numărate buletinele, încep tratativele pentru formarea unei coaliţii viabile.

Mandatul deputaţilor durează, teoretic, patru ani, dar alegerile anticipate sunt frecvente în Israel. Un partid trebuie să întrunească minimum 3,25% din voturi pentru a putea intra în Knesset, unde poate revendica atunci patru locuri. Acest sistem încurajează astfel partidele mai mici să se alieze cu alte formaţiuni.

În 2009, partidul centrist Kadima a obţinut cele mai multe locuri, dar nu a fost în măsură să alcătuiască o coaliţie. De aceea, misiunea formării guvernului i-a revenit lui Benjamin Netanyahu, al cărui partid Likud obţinuse mai puţine voturi decât Kadima, dar care a reuşit să-şi găsească aliaţi.