Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Președinția Română a Consiliului UE a închis 15 dosare financiare

reuniune_finante.jpg

Reuniunea informală a miniștrilor de finanțe ai UE, București, aprilie 2019
Image source: 
romania2019.eu

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a închis 15 dosare în domeniul financiar, după 65 de trialoguri cu Parlamentul European.  Ministrul român al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a făcut acest bilanț la Reuniunea informală a miniștrilor de finanțe care a avut loc recent la București.

„Pentru 6 dosare legislative și pentru unul nelegislativ a fost obținut un acord la nivelul Consiliului. Am organizat trei Consilii ECOFIN și 95 de întâlniri ale grupurilor de lucru pentru a închide aceste dosare și pentru a avansa în acele dosare despre care veți auzi în lunile următoare”, a declarat ministrul în conferința de final a reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN). Ministrul român al Finanțelor este timp de șase luni și președinte al Consiliului ECOFIN, în contextul deținerii președinției rotative a Consiliului UE de către România.

Impactul mobilității pieței muncii asupra finanțelor publice, rolul impozitării în sprijinirea creșterii economice și pregătirea reuniunilor G20 și FMI din aprilie au fost temele de pe agenda celei de-a doua zile a reuniunii informale ECOFIN.

„Muncitorii care lucrează în străinătate contribuie la PIB-ul țării de origine. De ani buni, asta se întâmplă și în România. Cu toate aceasta, mobilitatea forței de muncă poate avea și efecte negative. Este cazul mobilității selective, care duce la un exod al creierelor și împiedică creșterea potențială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluții comune la nivel european și implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a mai spus Teodorovici.

În plus, miniștrii de finanțe ai UE au discutat despre necesitatea de a reflecta asupra unei viziuni comune și globale a politicilor fiscale ale statelor membre în secolul XXI, luând în considerare atât provocările actuale, cât și cele emergente și implicațiile lor fiscale. În acest scop, este crucială nu numai găsirea modalităților corecte, dar și a nivelului potrivit de acțiune, potrivit MFP.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 9 aprilie 2019