Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu: “Era nevoie de o atitudine mai promptă a lui Augustin Lazăr”

cristian_pirvulescu_referendum_familie_psd.jpg

Politologul Cristian Pîrvulescu
Sursa imaginii: 
site-ul SNSPA

Procurorul general  Augustin Lazăr a făcut primele declaraţii pe tema activităţii sale dinainte de Revoluție, de la Penitenciarul Aiud. Acum aproape o săptămână apăreau informații conform cărora, în calitate de preşedinte al Comisiei de liberări condiţionate, Augustin Lazăr a dat aviz negativ eliberării anticipate în cazul deţinutului politic Iulius Filip.

Procurorul general spune că nu este ofiţer, subofiţer sau colaborator al fostei Securităţi și că nu a instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist. El consideră că aceste atacuri la adresa sa sunt determinate de depunerea candidaturii pentru al doilea mandat de procuror general. Augustin Lazăr mai apreciază că o eventuală demisie a sa nu ar fi în interesul societății.

La RFI, politologul Cristian Pîrvulescu spune că era nevoie de o atitudine mai promptă a lui Augustin Lazăr.

 “ Este vorba de o încercare de decredibilizare și de decredibilizare într-un context mai larg în care atacurile împotriva independenței procurorilor și a statului de drept sunt din ce în ce mai clare, sistematice și urmăresc până la urmă controlul politic asupra justiției. Iată de ce ar fi fost nevoie de o atitudine mai curajoasă , în ceea ce privește comunicarea în orice caz, din partea  domnului Lazăr. Acum, cei care îl susțin pe procurorul general se vor declara probabil satisfăcuți,  cei care nu-l susțin vor considera în continuare că există suspiciuni și foarte probabil această conferință de presă va fi prilejul pentru lansarea unor noi atacuri împotriva domniei sale“, apreciază Cristian Pîrvulescu.

CNSAS a anunțat că a decis reverificarea procurorului general, după acuzațiile ce i-au fost aduse în spațiul public, potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-o comisie care la mijlocul anilor '80 a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip.