Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Triumful lui Arie Deri, eternul supraviețuitor al politicii israeliene

Arie Deri

Victoria prim ministrului Binyamin Netanyahu în alegerile parlamentare din Israel a fost însoțită de comportarea foarte bună a celor două partide religioase, SHAS și Yahadut Ha Torah. Rezultatul reprezintă un triumf personal pentru liderul SHAS Arie Deri.

Coaliția partidelor de dreapta și religioase condusă de premierul Netanyahu a obținut un număr preliminar de 65 din cele 120 de mandate în Knesset, parlamentul Israelului.

Dintre acestea se remarcă plasarea pe locurile 3 - 4 a celor două partide ultra-religioase, SHAS și Yahadut Ha Torah (Unitatea Torei), fiecare cu câte 8 mandate. 

SHAS reprezintă evreii originari din Asia și Africa - sefarzi și orientali (Mizrahim) - în timp ce Yahadut Ha Torah este partidul evreilor de origine europeană (Așkenazi) ultra-ortodocși. 

Liderul SHAS, Arie Deri, este un veteran al politicii israeliene, cu state mai vechi decât Netanyahu, inclusiv la guvernare. 

În vârstă de 60 de ani, Deri a devenit pentru prima oară ministru în 1988, când a ocupat la vârsta de 29 de ani portofoliul internelor și de atunci a tot ocupat diverse posturi în cabinet, pe măsură ce SHAS a devenit o componentă aproape nelipsită în cabinetele israeliene, fie în cele de dreapta conduse de Likud, fie în cele de stânga conduse de Partidul Muncii. 

Discipolul lui Ovadia Yosef

SHAS - acronim pentru Gardienii Sefarzi ai Torei - a fost înființat în 1984 de Ovadia Yosef, fost Șef Rabin Sefard al Israelului între 1973 - 1983, pentru a reprezenta interesele evreilor proveniți din țările musulmane, considerați cetățeni de categoria a doua în raport cu evreii așkenazi, care s-au aflat în permanență la conducerea statului de la crearea sa în 1948. 

Arie Deri și portretul Rabinului Ovadia Yosef
Arie Deri este discipolul Rabinului Ovadia Yosef
Image source: 
Yonatan Sindel/Flash90

Rabinul Yosef a condus partidul cu o mână de fier, fără să ocupe vreodată o funcție politică, iar Deri, discipolul său politic, nu i-a ieșit niciodată din cuvânt. 

Dar pe măsură ce influența politică a SHAS sporea - în alegerile din 1999 a atins apogeul electoral cu 17 mandate din 120 - au apărut și acuzațiile de corupție la adresa lui Deri.

În anul 2000 acesta a fost condamnat la trei ani închisoare pentru primirea unei sume de peste 150000 de dolari ca mită pe timpul când era ministru de interne și a executat 22 de luni fiind eliberat anticipat pentru bună purtare. 

Rabinul Yosef l-a calificat pe Deri drept "viclean și hoț" și l-a ostracizat timp de un deceniu. Deri însă a revenit în politică și în 2012 devenit din nou lider al SHAS.

Moartea în 2013 la vârsta de 93 de ani a rabinului Yosef - o figură extrem de charismatică în Israel - i-a lăsat lui Deri calea deschisă spre vârful politicii israeliene.

Netanyahu l-a numit în cabinet după 2015 și este de așteptat ca în urma rezultatului bun din alegerile din 9 aprilie Deri să revină cu un rol important în guvernul de dreapta - religios. 

Corupție și politică

Născut în 1959 în Maroc în familia unui croitor prosper, Deri a emigrat cu familia sa în Israel în 1968 și a urmat studii rabinice. 

Arie Deri și Binyamin Netanyahu
Arie Deri și Binyamin Netanyahu au în comun corupția: primul condamnat, al doilea acuzat
Image source: 
Yaacov Cohen/Flash90

Deși provine dintr-un mediu sefard/oriental și vorbește fluent un dialect arab marocan și franceza, Deri a fost întotdeauna pragmatic și împreună cu soția sa Yaffa, cu care are nouă copii, el a beneficiat de sponsorizarea unor supraviețuitori așkenazi ai Holocaustului din Statele Unite, care ulterior au fost supuși presiunilor să depună mărturii favorabile la procesul lui Deri.

Deri a învățat și limba idiș, vorbită de evreii așkenazi și a adoptat ținuta evreilor ultra-ortodocși așkenazi, cu pălărie și caftan negre, o ținută care nu este specifică evreilor orientali. 

Acum, Deri, un politician corupt dovedit, este din nou într-o poziție de forță pe scena politică israeliană, alături de un alt politician acuzat de corupție, premierul Netanyahu.

Înclinarea către dreapta a electoratului israelian ca și persistența votului religios au făcut posibil acest rezultat al alegerilor care-i deschid calea lui Netanyahu spre al cincilea mandat de prim ministru - record - și fac din Deri supraviețuitorul triumfător al politicii isreliene.