Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: UE pierde 370 miliarde de euro pe an din cauza deficitului de forță de muncă

Comisia Europeana

Comisia Europeană amenință România cu un mecanism mai dur decât MCV dacă adoptă modificările la Codurile penale
Image source: 
Facebook / European Parliament

Diferențele de remunerare între femei și bărbați și investițiile în dezvoltarea de competențe au fost temele discutate în prima zi a Reuniunii informale a Consiliului Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială și Consumatori (EPSCO) care a început ieri la București.

Cu un decalaj global de ocupare a forței de muncă de 11,5 puncte procentuale mai mic decât cel al bărbaților și un decalaj de remunerare între femei și bărbați de 16%, egalitatea dintre bărbați și femei este încă o provocare în UE. Acest lucru este rău pentru societatea noastră în ansamblul său: pierderea economică din cauza deficitului de ocupare a forței de muncă este estimată la 370 de miliarde de Euro pe an. Comisia a propus măsuri legislative concrete pentru a îmbunătăți această situație. Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea de familie, recent adoptată, va contribui la creșterea participării femeilor la piața muncii. Prin reechilibrarea responsabilităților de îngrijire între femei și bărbați, femeile și bărbații vor avea o alegere reală de a combina munca și viața de familie. Dincolo de legislație, continuăm să monitorizăm situația socială și ocuparea forței de muncă a femeilor prin intermediul Semestrului European. În concluzie, egalitatea de gen ar trebui să rămână în centrul dezbaterii privind viitorul Europei”, a declarat Marianne Thyssen, comisarul european pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale, Competențe și Mobilitatea Forței de Muncă.

În intervenția sa din cadrul acestei sesiuni, ministrul român, Marius Budăi a precizat că datele Eurofound arătau că, în 2016, rata de ocupare a femeilor cu dizabilități era 45,9%, mai mică decât cea a bărbaților din aceeași categorie: 50,6%.

Pentru femeile cu dizabilități, ratele scăzute de acces la programele de educație și formare profesională, precum și lipsa oportunităților de acces pe piața muncii, conduc la o lipsă de competențe și calificări profesionale.

Prin urmare, este necesar ca politica globală să fie transpusă în contextul național prin consolidarea politicilor publice pentru femei cu dizabilități, astfel încât să putem reduce semnificativ inegalitățile cu care se confruntă femeile cu dizabilități, în toate domeniile vieții publice și private”, a declarat ministrul român.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal european: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 11 aprilie 2019