Julian Assange arestat la Londra după șapte ani de refugiu

assange.jpg

Julian Assange arestat de Poliția Metropolitană a Londrei
Julian Assange arestat de Poliția Metropolitană a Londrei din Ambasada Ecuadorului
Sursa imaginii: 
RUPTLY

Fondatorul rețelei Wikileaks, Julian Assange, a fost arestat la Londra după aproape șapte ani de refugiu în Ambasada Ecuadorului. El a cerut și obținut azil politic în timpul unei proceduri de extrădare, fiind căutat în Suedia și Statele Unite. 

"Poliția Metropolitană a Londrei avea datoria să execute un mandat emis de Curtea de Magistrați de la Londra și a fost invitată de ambasador, urmare a retragerii de către guvernul Ecuadorului a azilului", se spune într-o declarație a poliției londoneze.

"Joi, 11 aprilie, el a mai fost arestat și în numele autorităților Statelor Unite, la ora 10:53 după sosirea sa la o secție de poliție din centrul Londrei. Acesta este un mandat de extrădare în conformitate cu articolul 73 din Legea privind extrădarea.", se spune într-un comunicat ulterior al Poliției Metropolitane.

Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, i-a retras azilul politic după "repetate violări ale convențiilor internaționale și ale protocoalelor de zi cu zi", potrivit unei postări pe Twitter.

Liderul ecuadorian l-a acuzat pe Assange de atitudine nepoliticoasă și agresivă și de intervenție în afacerile internaționale ale altor state, dând exemplu divulgarea în ianuarie 2019 a unor documente aparținând Vaticanului.

Azilul politic i-a fost acordat lui Assange de predecesorul lui Moreno în funcție, Rafael Correa. După alegerea sa în funcție îm 2017, Moreno s-a distanțat de pozițiile stângiste și anti-americane ale lui Correa și în acest context Assange devenise pentru Ecuador un personaj compromițător.

Fugar de justiție

Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului pe 29 iunie 2012 în timpul unei proceduri judiciare de extrădare în Suedia, care emisese un mandat european de arestare împotriva sa, sub acuzația de delicte de natură sexuală. 


Julian Assange și Lenin Moreno
Președintele Ecuadorului Lenin Moreno i-a retras azilul politic lui Julian Assange
Sursa imaginii: 
RUPTLY/Twitter

Judecat în stare de libertate, Assange a încălcat condițiile de eliberare pe cauțiune și a cerut azil politic în ambasada Ecuadorului, care i-a fost acordat.

El a refuzat să se predea, chiar și după ce Suedia a retras mandatul de arestare, susținând că riscă să fie extrădat în Statele Unite sub acuzația de divulgare de milioane de documente secrete pe internet de către Wikileaks, ceea l-ar fi făcut pasibil de pedeapsa cu moartea potrivit lui Assange.

Curtea de Magistrați de la Westminster l-a gasit vinovat joi pe Assange de încălcarea condițiilor de eliberare pe cauțiune şi l-a trimis la Curtea Coroanei - instanța superioară - pentru condamnare. 

Assange e pasibil de un maximum de 12 luni de închisoare cu executare şi de aceea a fost trimis la Curtea Coroanei, deoarece Curtea de Magistrați nu poate pronunța pedepse mai lungi de 6 luni închisoare.

Curtea de Magistrați judecă în continuare cererea de extrădare. Assange rămâne în stare de arest. Ministerul justiției al SUA a declarat că Assange riscă un maximum de cinci ani închisoare dacă este găsit vinovat de acuzațiile pentru care i se cere extrădarea.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ