Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


4 din 10 alegători spanioli încă nu știu cu cine vor vota la alegerile parlamentare din 28 aprilie

spanioli.jpg

40% dintre spanioli încă nu au hotărât cu cine vor vota la alegerile parlamentare din 28 aprilie
Image source: 
pixabay.com

În Spania a demarat oficial campania electorală  pentru alegerile legislative din 28 aprilie, deși majoritatea partidele politice se află de câteva luni mobilizate într-o tensionată pre campanie electorală, generată de fragmentata scenă politică, care a făcut imposibilă guvernarea socialistă a premierului Pedro Sanchez. Peste două săptămâni spaniolii vor fi chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în cele două camere ale parlamentului, 350 de deputați pentru Congres și 266 de senatori pentru camera superioară. O campanie inedită,  marcată de incertitudinea pe care o poate genera rezultatul acestor alegeri, de radicalizarea discursului electoral și de polarizarea scenei politice.

Nota dominantă a acestei campanii este, fără indoială, indecizia electorală, 4 din 10 alegători încă nu au hotărât cu cine vor vota la scrutinul din 28 aprilie, conform rezultatelor unui sondaj de opinie publicat la începutul acestei săptămâni  de Centrul Național de Investigații Sociologice. O cifră exagerat de mare care relevă momentul de instabilitate în care au loc aceste alegeri, marcate de apariția unui nou protagonist, Vox, formațiune politică de extrema dreaptă care a dat tonul într-o competiție a radicalizării discursului electoral antrenând toate formațiunile politice de dreapta.

De fapt singura certitudine, pe care o anticipează toate analizele, este victoria actualului partid de guvernământ al premierului Pedro Sanchez, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, care, conform sondajului amintit, este preferat de peste 30% dintre alegători, fără a putea spera însă la o majoritate absolută necesară guvernării.

După opt luni de guvernare, socialiștii reclamă un nou mandat pentru a putea continua programul politic social obstaculizat până acum de opoziția conservatoare și de cea liberală. Pedro Sanchez speră să poată mobiliza și să-și adjudece votul electoratului de centru și de stânga.

Stânga radicală, reprezentată de Partidul Podemos, este creditată cu doar 13% din opțiunile electorale, iar Pablo Iglesias este conștient de faptul că nu poate ajunge la guvernare decât alături de socialiști, motiv pentru care și-a domolit tonul electoral, pentru a nu compromite o viitoare alianță cu Pedro Sanchez.

Dar analiștii politici avertizează că este mai probabilă o victorie a așa numitului bloc de dreapta format din Partidul Popular, flancat de cele două dizidențe, Vox și Ciudadanos, împreuna cu care ar putea repeta scenariul andaluz, unde socialiștii au câștigat dar au pierdut guvernarea în favoarea acestei alianțe.

Partidul Popular nu este creditat decât cu 17% din opțiunile de vot, puțin mai mult de jumătate din rezultatul obținut cu trei ani în urmă, când ajungea la guvernare. Pablo Casado a renunțat la caracterul tehnocrat impus de Mariano Rajoy și s-a lansat într-o competiție cu Vox pentru a cuceri electoratul de extrema dreapta. Noul lider popular și-a radicalizat discursul acuzându-l frecvent pe actualul premier de înaltă trădare, reproșându-i politica dusă față de Catalonia.

Ciudadanos nu mai este partidul care cu un an în urmă câștiga categoric alegerile din Catalonia și nu se bucură decât de 14% din simpatiile electorale. Sprijinul pe care Ciudadanos l-a primit de la extrema dreapta, pentru a guverna în Andaluzia a fost criticat de Manuel Vals, candidatul partidului la primăria Barcelonei.

Dar marea revelație a ultimelor sondaje este ascensiunea Partidului Vox, creditat cu doar 12% din opțiuni, dar care ar putea surprinde la scrutinul din 28 aprilie, mobilizând o mare parte din votul indecișilor. 

Ascultă AICI corespondența de la Madrid