Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon, din nou la Moscova, pentru a doua oară în această lună

dodon_moscova.jpg

Președintele moldovean va avea întrevederi cu conducerea Federației Ruse, în contextul crizei politice din R.Moldova
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon face vineri o vizită în Federația Rusă. Anunțul a fost făcut de președintele beralus, Alexandr Lukașenko, la o întrevedere cu omologul său moldovean.Vizita șefului statului la Moscova vine în contextul crizei politice de la Chișinău legată de crearea coaliției de guvernare. Experții de la Chișinău susțin că Dodon ar încerca să convingă autoritățile ruse să accepte o coaliție PD-PSRM.

Și de această dată, vizita lui Dodon la Moscova nu a fost anunțată oficial la Chișinău, nici de instituția prezidențială, nici de președintele moldovean, așa cum ne-a obișinuit de fiecare dată. Săptămâna trecută, când a mers într-o vizită neanunțată în Rusia, Dodon a publicat pe contul său de Facebook doar câteva fotografii de la o întâlnire cu Patriarhul Kiril. Mai multe detalii, nu au fost făcute publice după vizita lui Dodon în Federația Rusă.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko a ținut să precizeze, joi, la o întâlnire cu președintele moldovean, aflat într-o vizită la Minsk că vineri Dodon se va întâlni cu conducerea Federației Ruse. Lukașenko l-a rugat pe Dodon să le transmită ”salutări prietenilor ruși”.

Deși declară că factorul extern nu trebuie să influențeze în nici un fel formarea viitoarei coaliții de guvernare de la Chișinău, Igor Dodon pleacă la Moscova, pentru a doua oară în această lună, după consultările dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor din R.Moldova, dar și discuțiile eșuate dintre PSRM și ACUM. Blocul ACUM și PSRM a avut joi prima rundă de discuții, care a fost însă marcată de certuri. Iar socialistul Ion Ceban a menționat că dacă cele două formațiuni nu se vor înțelege, vom merge spre anticipate. Unele voci spun însă că Rusia nu ar accepta o coaliție PD-PSRM și i-ar fi dat și un ultimatum lui Dodon.

Recent, într-un interviu pentru portalul Tribuna, șeful statului a ținut să precizeze, că în nici un caz nu este vorba de ultimatum ”și nu credem că trebuie să ne permitem noi să punem ultimatumuri și nouă să ni se pună ultimatumuri”.” Da, noi înțelegem că suntem o țară micuță, dar dacă nu vom merge după interesul național și vom reieși din ultimatumurile spuse de comentatorii politici din Est sau Vest, atunci R.Moldova nu va avea viitor și tot timpul vom fi aruncați de pe un val pe altul. Dar dacă vom reieși din interesul național, sincer, cinstit, cu o poziție clară, atunci, chiar dacă cuiva nu-i va plăcea din Est sau din Vest, ne va respecta, pentru că avem poziția noastră, mai devreme sau mai târziu”, a declarat Dodon.