Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO)Gestul incredibil prin care Papa Francisc a salutat pacea din Sudanul de Sud

papa_francisc_urbi_et_orbi_pace_siria.jpg

Papa Francisc, în fața credincioșilor din Piața Sf. Petru (Foto: Osservatore Romano via Reuters)
Papa Francisc, în fața credincioșilor din Piața Sf. Petru (Foto: Osservatore Romano via Reuters)

Papa Francisc i-a primit la Vatican pe liderii celor două tabere care s-au luptat pentru putere în Sudanul de Sud, începând cu 2013, războiul civil provocând în câțiva ani moartea sute de mii de oameni în acest stat african. Într-un apel la pace, Suveranul Pontif a apelat la un gest care i-a lăsat fără reacție pe cei prezenți în sală.

Papa Francisc i-a primit pe cei doi foști rivali politici din Sudanul de Sud, președintele Salva Kiir și Riek Machar, cel care a fost liderul rebelilor, aflați într-o vizită la Vatican, potrivit bbc.com.

La finalul unor întrevederi care au avut loc miercuri și joi la Vatican, Papa i-a uimit pe cei prezenți la eveniment după ce a îngenuncheat și le-a sărutat picioarele celor doi.

"Vă cer, ca din partea unui frate, să păstrați pacea. Vă cer din inimă, să mergem înainte", le-a spus celor doi suveranul pontif în vârstă de 82 de ani, joi, după ce a făcut rarul gest.

 

 

Conflictul dintre președintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, și rivalul său, fostul vicepreședinte și lider al rebelilor Riek Machar, a dus la izbucnirea, în decembrie 2013, a unui război civil care a provocat moartea a 400.000 de persoane.

În cele din urmă, anul trecut, au semnat un tratat de pace care a dus la încheierea conflictului.