Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum speră un primar să primească de la stat daune de 10,5 milioane de euro?

gutau.jpg

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău
Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău
Image source: 
Facebook

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, dă în judecată statul român, de la care cere daune morale și materiale de 10,5 milioane de euro. Edilul a fost achitat definitiv la finalul anului trecut într-un dosar în care a fost găsit vinovat inițial de luare de mită, acuzație pentru care a efectuat trei ani și jumătate de pușcărie.

Avocatul lui Mircia Gutău spune că a intentat acțiune în instanță împotriva statului român pentru daune materiale și morale „ca urmare a deciziei de achitare venite după executarea pedepsei de 3,6 ani închisoare. A fost condamnat pentru luare de mită. S-a omis un amănunt. La acel flagrant organizat, primarul nu a fost prezent. Era la Primărie”,  a explicat avocatul.

„În toată perioada detenției, orice om de rând realizează un venit. Imaginea i-a fost distrusă. Am cerut daune morale pentru suferință și umilință și pentru distrugerea reputației și imaginii. Am cerut 10 milioane de euro daune morale și 500.000 de euro, daune materiale”, a mai precizat avocatul primarului din Râmnicu Vâlcea.

Mircia Gutău şi fostul său adjunct, Nicolae Dicu, au fost condamnaţi, în 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Cei doi au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că ar fi pretins 50.000 de euro, de la un denunţător.

În aprilie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea dosarului, după ce a fost admisă o cerere de revizuire depusă de Mircia Gutău, în final fiind anulată sentinţa din ianuarie 2010, de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Solicitarea de revizuire a fost înaintată în baza deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, care a hotărât că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil în procesul de la instanța supremă.

În octombrie 2018, Mircia Gutău a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.