Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European: Consiliul dă undă verde negocierilor comerciale cu SUA

sua_ue.jpg

Image source: 
France24

Consiliul Uniunii Europene a aprobat ieri mandatele pe baza cărora Comisia poate începe negocieri cu Statele Unite cu privire la două acorduri: un acord comercial având ca obiect eliminarea tarifelor numai pentru mărfurile industriale, cu excluderea produselor agricole și un acord comercial privind evaluarea conformității, prin care s-ar viza eliminarea barierelor netarifare, oferindu-se întreprinderilor posibilitatea de a demonstra mai ușor că produsele lor îndeplinesc cerințele tehnice din UE și din SUA deopotrivă, cu păstrarea, în același timp, a unui nivel ridicat de protecție în UE.

Prin faptul că astăzi au fost adoptate directivele de negociere ale UE se transmite un semnal clar al angajamentului UE de a urmări o agendă pozitivă în ceea ce privește comerțul cu SUA și de a pune în aplicare programul strict de lucru, convenit de președintele Trump și președintele Juncker la 25 iulie 2018. Aș dori să precizez că nu vom discuta despre agricultură sau despre achiziții publice. Un alt element important este acela că, în cursul negocierilor, se va ține pe deplin seama de impactul pe care acordul îl va avea asupra mediului și asupra societății”, a declarat  Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat din România.

 

O prioritate a programului Președinției României la Consiliul UE în domeniul sănătății vizează accesul pacienților la medicație inovatoare, în special al celor cu boli rare și al minorilor, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, luni, la Reuniunea Informală a Miniștrilor Sănătății din UE care a avut loc la București.

„Consider că am avut dezbateri şi schimburi de opinie şi experienţe fructuoase. Sunt convinsă că multe din bunele practici împărtăşite pot fi transferabile la nivel naţional. Personal, consider că unele dintre ele ar putea fi implementate şi în România şi nu voi ezita să contactez colegii pentru a afla mai multe detalii”, a mai spus Sorina Pintea.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 16 aprilie 2019