Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maria Grapini la RFI: Isteria de la înfățișarea lui Dragnea la ÎCCJ, un atac la justiție din stradă, m-am speriat

Maria Grapini Iohannis Dancila dezbatere.jpg

Maria Grapini, critică la adresa președintelui Klaus Iohannis (Foto: Facebook/Maria Grapini)
Maria Grapini, critică la adresa președintelui Klaus Iohannis (Foto: Facebook/Maria Grapini)

”Eu vreau să nu mai vină Înalta Poartă să încalce subsidiaritatea”, declară într-un interviu la RFI eurodeputata Maria Grapini, candidată PSD la alegerile europarlamentare din 26 mai. În opinia sa, ”isteria” de la înfățișarea lui Liviu Dragnea la instanța supremă a fost ”un atac din stradă la adresa justiției”. Ea acuză Bruxelles-ul că nu a luat atitudine, după ce zeci de oameni au creat o busculadă la intrarea în clădire, în ziua în care președintele PSD a obținut o nouă amânare a procesului privind angajările fictive. Eurodeputata o critică pe de altă parte pe Vera Jourova, comisarul pentru justiție, care a cerut luni seară Bucureștiului, într-o dezbatere în PE, să respecte statul de drept.

Reporter: Ați afirmat în dezbaterea din PE că nu vi s-a spus clar cum anume a încălcat România statul de drept. Totuși, v-au spus-o și Frans Timmermans și Comisia de la Veneția și GRECO. De exemplu, v-au recomandat să desființați secția specială de investigare a magistraților și nu ați făcut-o.

Maria Grapini: Dar asta nu-i o încălcare a statului de drept, cu tot respectul vă răspund. Recomandarea este recomandare.

 

Rep.: Greșit, recomandarea este obligatorie pentru România, așa cum a decis CCR în 2012.

M.G.: Stimate domn, haideți să informăm corect. A spus CCR că nu este constituțională înființarea secției?

 

Rep.: Nu, dar a spus că recomandările din raportul MCV sunt obligatorii pentru România.

M.G.: Stați un pic, vorbim punctual acum de exemplul pe care l-ați dat. Secția de investigare a fost constituțional înființată? Da, pentru că așa a spus Curtea Constituțională.

 

Rep.: Da, dar pe de altă parte, aveți recomandările MCV, care sunt obligatorii pentru România.

M.G.: Nu, Doamne ferește! În Constituția noastră nu se spune de MCV. MCV-ul este un regulator inventat de doamna Macovei, care n-are legătură nici cu Tratatul, nici cu Constituția noastră (...). Dvs. ați văzut ieri probabil imagini, vi se pare corect și ați mai văzut într-o țară ca în jurul unei instituții, fie ea Înalta Curte, eu știu, Tribunal, Parchet, să fie isteria aceea și nebunia aceea în stradă, când merge un presupus inculpat, un cetățean, n-are importanță cine? De ce aici nu se intervine de către Comisie, să se spună foarte clar, domnule, nu se poate să fie un atac la justiție din stradă, pentru că eu ce am văzut, m-am speriat ieri.

 

Rep.: Dar atacul nu este la justiție, acei oameni au reacționat la acțiunile domnului Dragnea din ultimii ani. Furia nu era îndreptată împotriva justiției.

M.G.: Dacă vorbim de stat de drept, acțiunile domnului Dragnea, Tăriceanu, Popescu, Grapini, dvs. se rezolvă în justiție. Presiunea în fața unei clădiri eu n-am văzut-o la nici un proces și au fost procese mari în lumea asta și în UE, de la cancelari, până la eu știu...

 

Rep.: E o societate civilă liberă. Acolo, în fața instanței, au fost inclusiv susținători ai domnului Dragnea. Dânșii ce căutau acolo, pot și eu să vă întreb?

M.G.: N-are importanță.

 

Rep.: Păi, de ce să n-aibă importanță?

M.G.: Păi, nu, eu asta spun, spun același lucru și despre susținători. Deci eu spun că trebuie să ajungem și deciziile acestea greșite vă spun foarte clar și dezinteresat, deciziile acestea greșite ale liderilor europeni duce la ce duce, la euroscepticism, la lipsă de încredere în Europa, nu e corect.

 

”Suntem încă stat independent și suveran”

 

Rep.: Ați acuzat, doamnă Grapini, liderii europeni de imixtiune în anumite dosare din justiție, dar atunci când unii membri ai PSD acuză un dosar politic în cazul lui Liviu Dragnea și spun că ar fi inacceptabil ca președintele PSD să fie condamnat, asta nu se cheamă tot imixtiune?

M.G.: Stați un pic, spune un cetățean din țara...

 

Rep.: Nu, o spune un parlamentar, un om politic, un membru al PSD.

M.G.: Nu știu, dar eu știu așa, că suntem încă stat independent și suveran și sper să rămânem și știu așa, că liderii europeni, fie ei comisari, președinte de Comisie, președinte de Parlament, oricare alt înalt funcționar european nu are dreptul să dea verdicte într-un stat suveran, care se conduce după o Constituție, cu instituții democratice alese.

 

Rep.: Dar oficialii europeni nu au cerut în nici un moment ca ancheta la adresa Codruței Kovesi să înceteze, ci doar să i se permită să iasă din țară, pentru a participa la procedurile privind numirea procurorului-șef european. E cu totul altceva.

M.G.: Păi și cum să ceară lucrul ăsta, dacă instanța spusese interzicere.

 

Rep.: Păi, le-a dat dreptate instanța supremă, care a decis că Laura Codruța Kovesi poate să iasă din țară.

M.G.: Aia e altceva, dar nu te pronunți înainte. Și cum vine domnul Webber și spune: spun Guvernului României să înceteze urmărirea penală împotriva doamnei Kovesi?

 

Rep.: E o declarație politică, așa cum și dvs. faceți declarații politice când spuneți că Bruxelles-ul folosește un dublu standard.

M.G.: Știți vreun eurodeputat român care s-ar fi dus în Germania să spună de ce l-a înlocuit pe procurorul general? Că a fost înlocuit.

 

Rep.: N-aș putea să vă dau un exemplu, dar știu alți europarlamentari, între care și dvs., care au acuzat Bruxelles-ul de dublu standard.

M.G.: Da și-l acuz și acum, dar dvs. nu răspundeți la întrebare. Eu spuneam, domnul Webber nu-i Bruxelles, domnul Webber este un eurodeputat ales ca și mine, întâmplător lider de grup.

 

Rep.: Reprezintă cel mai important grup din Parlamentul European, nu e un oarecare.

M.G.: Asta nu-i dă alt statut, pentru că da, liderii de grup, dacă observați dvs., sunt doar germani.

 

”Să nu mai vină Înalta Poartă să încalce subsidiaritatea. Asta vreau!”

 

Rep.: Vorbiți de un dublu standard al Bruxelles-ului, dar când PSD-ul le transmite Comisiei și Parlamentului European că respectă statul de drept, iar la București face exact pe dos, asta cum se cheamă, nu e tot un dublu standard?

M.G.: Dvs. sunteți jurnalist și induceți acum deja și dați verdicte.

 

Rep.: Nu dau verdicte, dar asta vă spune Bruxelles-ul, că faceți pe dos.

M.G.: Stimate domn, eu am fost totdeauna receptivă și am intervenit în emisiune, dar dacă jurnaliștii continuă să dea verdicte…

 

Rep.: Dar nu noi dăm verdicte, v-a spus-o ieri comisarul pentru Justiție, care a declarat că vorbele de dragul vorbelor nu sunt suficiente.

M.G.: Doamna Jourova n-a fost în stare să dea exemplu decât cu drobul de sare, că dar dacă se va… Deci n-a fost în stare să dea un exemplu de încălcare a statului de drept.

 

Rep.: Dar v-au dat exemple alte instituții, Comisia de la Veneția, GRECO, sunt instituții nepolitizate, sunt formate din experți.

 

M.G.: Eu regret că dvs. și mas-media… respect și spun, e foarte importantă în funcționarea într-adevăr a statului de drept, dar dacă dvs. repetați, mă faceți să repet și eu. Comisia de la Veneția și GRECO nu sunt instituții ale Uniunii Europene.

 

Rep.: Dar ce relevanță are? Sunt instituții importante, nu ar trebui să țineți cont de ele?

M.G.: Păi, are, domnule, pentru că eu vreau să nu mai vină Înalta Poartă, fie ea Turcia, fie ea Rusia, fie ea Uniunea Europeană, să încalce subsidiaritatea. Asta vreau!

 

Rep.: Deci nu vreți să țineți cont de ce vă spune Comisia de la Veneția, asta este concluzia.

M.G.: Dar nu totdeauna trebuie să țin, trebuie să țin cont de Constituția României.

 

Rep.: Dar când țineți cont?

M.G.: Atunci în context național, când se încadrează perfect Constituției, altfel trebuie să schimbăm Constituția. Eu cred că românii au ajuns la un grad de inteligență să poată să-și hotărască soarta și decât să facem referendum de doi lei, cum s-au făcut în România multe, mai bine facem un referendum pe Constituție, modificăm Constituția, clarificăm atribuțiile instituțiilor democratice, ce înseamnă trădare, ce înseamnă înaltă trădare, că am avut aberația aia a domnului Orban, să declare înaltă trădare a primului-ministru că se întâlnește cu un alt prim-ministru. Deci spun așa, indiferent cine spune, noi trebuie să ne ghidăm, dacă am rămas încă stat membru al UE, sunt proeuropean, doresc să fim în acest proiect, dar să fim tratați, așa cum am spus, cu respect și egal cu celelalte state (…). Nu doresc altceva decât să funcționăm în pace, în liniște, dar să fim totuși stat care ne stabilim soarta singuri, nu cred că e cazul să cedăm din subsidiaritate.