Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea unui politician patriot - Petre P. Carp

carp.jpg

Petre P. Carp în 1914
Image source: 
Wikipedia

În data de 17 aprilie 1907, Petre P. Carp devenea președinte al Partidului Conservator, în urma fuziunii principalelor grupări conservatoare din România. Petre P. Carp a rămas în istorie drept un mare om de stat, dar și prin anecdotele legate de el. El provenea dintr-o familie boierească din Moldova și a fost unul dintre colaboratorii de încredere ai Regelui Carol I al României.

Petre P. Carp a fost unul dintre opozanții lui Alexandru Ioan Cuza și s-a implicat activ în îndepărtarea sa de pe tronul Principatelor Unite. Imediat, Petre P. Carp a fost numit secretar al Locotenenței Domnești care a organizat aducerea pe tronul românesc a lui Carol I.  Un an mai târziu, a fost numit secretar al Agenției Diplomatice a României la Paris.

În 1867, Petre P. Carp a devenit mason. Boierul moldovean s-a dovedit unul dintre cei mai buni oratori conservatori. A fost ales în repetate rânduri ca deputat și senator. De asemenea, a fost reprezentant diplomatic al României în Berlin, Viena și Roma. Întors în țară, Petre P. Carp, a devenit ministru de Externe, apoi ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, ministru al Agriculturii și Domeniilor, ministru al Industriilor și ministru al Finanțelor.

Petre P. Carp a militat, după Războiul de Independență, când Imperiul Rus și-a încălcat angajamentul de a respecta integritatea teritorială a României, pentru apropierea de Germania. A rămas celebră replica pe care i-a dat-o cancelarului Rusiei, prințul Aleksandr Gorceakov, chiar în Sankt Petersburg. Atunci când cancelarul rus i-a reproșat că este filogerman, Petre P. Carp i-a răspuns: ”Pardon, Excelență! Eu sunt antirus!”.

De asemenea, Petre P. Carp a fost prim-ministru al României în două mandate, între 1900 și 1901, și între 1911 și 1912. În calitate de fost prim-ministru, a devenit membru al Consiliului de Coroană. În 1914, el a militat pentru intrarea României în Primul Război Mondial de partea Germaniei. România a rămas neutră până în 1916, când Regele Ferdinand I a informat Consiliul de Coroană că a decis ca România să intre în război de partea Antantei.

Petre P. Carp i-a spus Regelui că Hohenzollernii nu pot fi înfrânți. Regele Ferdinand I i-a răspuns: ”Tocmai l-am înfrânt pe unul” și a arătat spre sine. Petre P. Carp i-a spus Regelui că îi dăruiește pe cei trei fii ai săi, pe care îi trimite pe front, dar se roagă ca România să fie înfrântă. Politicianul conservator detesta Rusia atât de mult încât nu concepea o alianță cu imperiul care ocupase Basarabia în 1812.

Petre P. Carp a trăit până în 1919 și a avut timp să vadă cât de adânc se înșelase. Regele Ferdinand I nu doar că a reușit să contribuie la victoria împotriva Puterilor Centrale, ci a și eliberat Basarabia de sub ocupația rusească.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie