Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Călin Popescu Tăriceanu: Nu voi vota la referendum, discutăm despre cai verzi pe pereți

calin_popescu_tariceanu_referendum.png

Călin Popescu Tăriceanu critică referendumul dorit de președintele Klaus Iohannis pe 26 mai
Călin Popescu Tăriceanu critică referendumul dorit de președintele Klaus Iohannis pe 26 mai

Referendumul pe justiție bruiază alegerile europene din 26 mai, declară la RFI președintele Senatului, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. El spune că personal nu va vota la referendum.

Călin Popescu Tăriceanu consideră că ”orice temă care nu are legătură directă cu alegerile europene nu face decât să bruieze subiectul principal, subiectul principal fiind ceea ce face România în perspectivă la Bruxelles, ceea ce vor face parlamentarii, care sunt temele care se dezbat în PE. Există și recomandări atât ale Comisiei Europene, cât și ale Comisiei de la Veneția ca alegerile europene să nu fie suprapuse, să nu fie bruiate cu alte teme (...). Nu am nimic împotriva unui referendum pe teme de justiție, sigur că el poate fi organizat, dar nu în acest moment”.

Întrebat dacă asta înseamnă că nu va vota la referendum, liderul ALDE a răspuns: ”Sigur că da, nu voi vota. Campania pe care noi o ducem vreau să se adreseze cetățenilor, pentru a le sublinia importanța temelor europene, pentru a sublinia faptul că din ce în ce mai multe decizii luate la Bruxelles vizează viața noastră de zi cu zi, pentru a-i pune la curent și a știi cum trebuie să ne poziționăm și a le explica pozițiile noastre pe subiecte majore, cum sunt de exemplu fondurile europene, fondurile structurale, fondurile de coeziune, Politica Agricolă Comună. Sunt o seamă de teme care sunt de interes acut pentru cetățenii români și de care nu discutăm, noi stăm și discutăm acum despre cai verzi pe pereți, că vrea președintele să facă un referendum. Să-l facă”.

Întrebat dacă-i va îndemna pe alegătorii ALDE să nu participe la referendum, Călin Popescu Tăriceanu a replicat: ”Nu știu, o să vedem. Îi voi îndemna în orice caz să vină să voteze la alegerile europene, unde știți că de fiecare dată rata de participare a fost în general prea mică, adică eu cred că aici este nevoie de mai mult simț civic, de mai multă responsabilitate civică și de un efort pentru a-i aduce pe cetățeni la vot, pentru a putea lua deciziile în cunoștință de cauză. Subiectele europene sunt prea importante ca să le ignorăm”.

 
Călin Popescu Tăriceanu, despre referendum