Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tăriceanu: Președintele Iohannis ar fi trebuit să-l măture pe Augustin Lazăr

Kelemen Hunor Augustin Lazar retrage.jpg

Procurorul general, Augustin Lazăr, acuzat că a respins eliberarea unui disident în anii 80 (Sursa foto: Facebook/Ministerul Public)
Sursa imaginii: 
(Sursa foto: Facebook/Ministerul Public)

Președintele Klaus Iohannis care se declară un fervent anticomunist ar fi trebuit să-l revoce imediat pe Augustin Lazăr, declară la RFI liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Procurorul general a fost acuzat că a refuzat eliberarea unui deținut politic în anii 80.

Călin Popescu Tăriceanu spune că ”nici GDS-ul, nici Societatea Timișoara, dacă nu vor să devină niște instituții ridicole, nu aveau cum să-i ofere lui Augustin Lazăr un astfel de premiu, în aceste circumstanțe, iar domnul Lazăr nu avea decât un singur lucru de făcut, în fața acestor evidențe să-și dea demisia sau dacă nu-și dă demisia, pentru că el face parte dintr-un alt sistem, dintr-o altă mentalitate, din cea comunistă, președintele care se declară un fervent anticomunist ar fi trebuit să-l revoce imediat”.

Întrebat ce ilegalitate a comis Augustin Lazăr, președintele Senatului a răspuns: ”Probabil că nu este o ilegalitate, dar este o problemă de atitudine, de moralitate. O astfel de persoană, care în loc să curme suferințele unor oameni nu a făcut decât să le prelungească nu cred că mai are autoritatea morală să conducă justiția în România, la 30 de ani după căderea comunismului. Decât dacă nu vrem să fim caraghioși, putem să fim caraghioși, n-ar fi singura dată, dar cred că reacția sănătoasă a societății, a președintelui, ar fi trebuit să-l măture pe acest domn și să-și vadă de treabă”.

Grupul pentru Dialog Social l-a premiat pe Augustin Lazăr, care a anunțat că transmite acest premiu lui Iulius Filip şi tuturor disidenţilor din cadrul Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România.

 
Călin Popescu Tăriceanu, despre Augustin Lazăr