Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD i-a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader. Eugen Nicolicea, propus la Justiție

Comitetul Executiv al PSD a decis miercuri să-i retragă sprijinul politic ministrului Justiției, Tudorel Toader. Locul său ar urma să fie luat de deputatul PSD Eugen Nicolicea. (În articol, declarațiile premierului Viorica Dăncilă și ale lui Liviu Dragnea).

ACTUALIZARE 5: Liviu Dragnea spune că premierul Viorica Dăncilă nu a fost de acord cu restructurarea Guvernului, sperând să se rezolve repede remanierea guvernamentală.

 

ACTUALIZARE 4: Președintele PSD, Liviu Dragnea, neagă existența unor tensiuni în colaborarea cu premierul Viorica Dăncilă. El susține că relația este neschimbată: "Aceeași ca în momentul când am propus-o să fie prim-ministru".

 

ACTUALIZARE 3: Liviu Dragnea susține că noul ministru al Justiției nu va trebui să se mai gândească la emiterea vreunei Ordonanțe care să vizeze Codurile Penale, ci să se ocupe de buna funcționare a Justiției: "Noul ministru trebuie să rezolve blocajele din Ministerul Justiției cu privire la inițierea unor acte normative. Că aceste blocaje au fost din cauza domnului Toader sau nu, nu știm, dar vedem efectele. Și să se ocupe de starea bună a justiției din România".

 

Președintele PSD, Liviu Dragnea (Sursa foto: site PSD)
Instanța amână pronunțarea în procesul lui Liviu Dragnea privind angajarile fictive. DNA cere pedepse mai mari.

 

ACTUALIZARE 2: Președintele PSD, Liviu Dragnea: "Astăzi în CEX s-au exprimat din păcate foarte multe nemulțumiri la adresa domnului Toader. Un om pe care eu personal îl respect și l-am sprijinit în toți acești doi ani, dar s-a acumulat foarte multă nemulțumire, din două motive și anume nemulțumirile și supărările miniștrilor că se tot întârzia avizarea la Ministerul Justiției și doamna premier a trebuit să intervină și faptul că s-a discutat despre inițierea unor OUG fără să facă nimic, lungind discuțiile trei, patru luni de zile. Astea au fost discuțiile și de aceea suntem azi aici. A fost o decizie politică".

 

ACTUALIZARE 1: Premierul Viorica Dăncilă: "Eu consider că e bine să mergem pe această variantă. Voi discuta cu președintele. Imediat ce ajung la Guvern, voi avea o discuție telefonică cu președintele și îi voi spune de remanieri. Sper să aibă o atitudine bună având în vedere că deținem președinția rotativă a Consiliului UE. Președintele trebuie să dea dovadă de responsabilitate, că e decizia premierului și să înțeleagă că trebuie să fie o bună colaborare".

Despre demiterea lui Tudorel Toader: "Sper să fie dublată şi de demisie".

 

Toți membrii CEX-ului PSD au votat pentru retragerea sprijinului politic în cazul lui Tudorel Toader, mai puțin liderul filialei Vaslui, Dumitru Buzatu.

”S-a votat”, a spus ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, după ședința conducerii social-democraților.

Locul lui Tudorel Toader la Ministerul Justiției ar urma să fie luat de Eugen Nicolicea.