Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pintea: “De la accidentul de la Colectiv, cu siguranţă autorităţiile ar fi trebuit să se implice mai mult”

poze_colectiv.jpg

Sursa imaginii: 
ro.wikipedia.org

Ministrul Sănătății a declarat, astăzi, că după momentul Colectiv, autorităţile au neglijat problemele legate de centrele pentru marii arşi.  Sorina Pintea a anunțat că o echipă de medici și asistenți români se află, la acest moment, în Franţa pentru a fi pregătiţi pentru îngrijirea pacienţilor cu arsuri.

 

În acest moment, sunt semnate şi finalizate contractele de fezabilitate pentru patru centre de mari arşi, a precizat Sorina Pintea. Însă, în opinia acesteia, nu este necesară doar ridicarea de noi centre, ci şi pregătirea medicilor în vederea tratării optime a pacienţilor care au suferit arsuri.
„De la accidentul de la Colectiv, cu siguranţă autorităţiile ar fi trebui să se implice mai mult. (...) În acest moment avem semnate şi finalizate contractele de fezabilitate pentru 4 centre, vom aloca bani pentru proiectele tehnice. (...) Tot ce pot să vă spun este că, după discuţiile cu arhitecţii, aceste centre sunt foarte moderne, dotate cu aparatură de înaltă calitate, dar au nevoie şi de oameni care să lucreze. Prin urmare, tot prin acest program al Băncii Mondiale, în aceste zile se află în Franţa o echipă de asistenţi medicali şi medici care vor fi pregătiţi pentru a putea îngriji pacienţii cu arsuri”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a mai subliniat că cele 4 construcţii vor include secţii de mari arşi, bloc operator, terapie intensivă şi urgenţă.„Anul acesta, în cadrul proiectului cu Banca Mondială se vor finaliza proiectele tehnice pentru construcţia a 4 clădiri complexe, care vor include secţii de mari arşi, bloc operator, terapie intensivă şi urgenţă, Timişoara, Târgu Mureş, Bagdasar Arsenie, Grigore Alexandrescu, 4 milioane de euro”, a mai spus ministrul. În context, Pintea a anunțat că din această săptămână,  vor începe alocările de fonduri pentru asigurarea continuităţii a unor lucrări din unităţile spitaliceşti ale căror proceduri de achiziţie au fost finalizate.

„Avem în vedere ultimele cazuri, cazul pacientei din Tulcea care din fericire, este pe mâini bune şi are mari şanse de a se recupera. Noaptea trecută, am discutat transferul unui pacient, care astăzi (joi, n.r.) la ora 11, a decolat, un pacient care a suferit arsuri pe 80% din corp şi s-a aflat la Spitalul din Drobeta Turnu Severin”, a explicat ministrul. 

64 de oameni au murit în incendiul de la clubul Colectiv și în urma acestuia, din cauza rănilor. Un supraviețuitor al incendiului este a 65-a victimă după ce s-a sinucis la aproape doi ani de la tragedie.